Hlavní obsah

Obžalovaní z prodeje dítěte tvrdí, že britští novináři lžou

Právo, Martin Polák
CHEB

Britští novináři, kteří přivedli policisty k případu údajného pokusu o prodej devítiměsíční holčičky Karolíny, si prý vše vymysleli. Ve středu to prohlásil u okresního soudu v Chebu Dušan Čonka. Ten společně s Petrem Zemiankem, který je jediný z trojice ještě ve vazbě, čelí obžalobě, že chtěli dcerku Vladimíra Ščasného prodat manželskému páru do Anglie. Před soudem stojí i Ščasný.

Článek

"Angličtí novináři si z mně neznámých důvodů vymýšlejí," tvrdil ve středu před soudem Čonka s tím, že s kauzou nemá nic společného.

Podle výpovědí britských novinářů a  policistů Scotland Yardu se ale obžalovaní chovali a mluvili tak, jako by holčičku skutečně chtěli prodat. Podle obžaloby měli z obchodu mít 115 000 eur, tedy přibližně 3, 3 miliónu korun.

Prodej všichni tři rezolutně popírají

Zemianek u výslechu říkal, že se snažil pouze zprostředkovat adopci do zahraničí, nicméně připustil, že se snažil od zájemců o dítě vylákat nejdříve peníze. "V jednu chvíli to vypadalo, že přijmou i dítě s falešnými doklady, tak jsem jim lhal, že je mohu zajistit," uvedl.

Aby fiktivní manželský pár, který tvořil britský novinář a policistka Scotland Yardu, přesvědčil, že adopci dokáže zajistit, sháněl rodný list s dětskými údaji.

Za příslib dvaceti tisíc korun nakonec získal kopii rodného listu Ščasného dcery. Dokument mu dodal sám Ščasný a přidal k tomu i fotografie. "Nevěřil jsem, že Zemianek by prodal dítě, žije s mou sestřenicí, považuji ho za příbuzného," obhajoval svůj krok Ščasný s tím, že potřeboval peníze.

Policie Zemianka zatkla zhruba před rokem poté, co převzal zálohu za dítě v pražské Reduta Café. Ve stejnou dobu v okolí Chebu zatkla také Čonku a Sčasného. Soud bude pokračovat dvěma stáními v srpnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám