Hlavní obsah

Obžalovaného v žhářské kauze bolí prst, líčení bylo přerušeno

– Ostrava • Aktualizováno
Právo, Novinky, Aleš Honus, Petr Nový

Také ve středu pokračovalo u ostravského krajského soudu hlavní líčení se čtveřicí mladých mužů, kteří se zodpovídají ze žhářského útoku na rodinu ve Vítkove. Na lavici obžalovaných sedí Jaromír Lukeš, David Vaculík, Václav Cojocaru a Ivo Müller.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní líčení probíhalo za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Článek

Vypovídat měl ve středu svědek, který na stopu žhářů přivedl policisty. [celá zpráva]

Požádal však o výpověď bez přítomnosti obžalovaných, proto soud jeho výpověď přesunul na čtvrtek, kdy bude vypovídat i matka popálené dívky.

12:05 Středeční program u soudu končí, pokračovat se bude opět ve čtvrtek.

12:02 Advokát Davida Vaculíka žádá, aby se zítřejší jednání konalo v nepřítomnosti pana Vaculíka, který má zdravotní problém. Soudce žádá lékařskou zprávu.

Mám zánět na prstu na noze, strašně mě to bolí.
Obžalovaný David Vaculík

Vaculík oznamuje, že se dnes podrobí lékařskému vyšetření. "Mám zánět na prstu na noze, strašně mě to bolí."

11:56 Z čteného protokolu o policejním výslechu Václava Jindry: "Z obžalovaných znám jen Lukeše." O požáru ve Vítkově se dozvěděl z médií. Lukeš mu po útoku svěřil, že se útoku účastnil a že dělal řidiče. Ale prý nevěřil, že by to Lukeš mohl udělat. "Já s tou věcí nic společného nemám, nevěděl jsem, že se něco takového připravuje," řekl svědek Jindra policistům.

11:50 Přestávka skončila. Před soud předstoupil svědek Václav Jindra, známý Lukeše. Odmítl vypovídat, soud čte výpověď z přípravného řízení.

Soudce oznámil, že výslech dalšího naplánovaného svědka bude proveden z organizačních důvodů až zítra. Důvod soudce nesdělil.

11:25 Soudce vyhlásil přestávku, vypovídat by po jejím ukončení měli ještě dva svědci.

11:05 Soud čte z výpovědi svědkyně Žanety Falharové. Ta policistům potvrdila, že slyšela, jak její kamarádka hovořila s Lukešem telefonem. Po hovoru si pak dívky řekly o jeho obsahu.

11:02 Lukeš říká, že k výpovědi svědkyně se vyjádří později. "Musím si to promyslet." Ostatní se vyjádřit nechtějí.

Já jsem jim říkala, že proti Cikánům nic nemám, ale oni mě přesvědčovali, že jedině jejich názory na Cikány jsou správné.
Z výpovědi Zuzany Osadníkové na policii<br/>

10:59 Policistům Zuzana Osadníková říkala, že Lukeš nemá rád Cikány. S Lukešem chodívala na pivo. "Chtěl se mnou chodit, říkal mi, že mne miluje". Občas se stýkala i s kamarády od Lukeše, kteří se netajili svou nenávisti k Romům. "Já jsem jim říkala, že proti Cikánům nic nemám, ale oni mě přesvědčovali, že jedině jejich názory na Cikány jsou správné," řekla do policejního protokolu.

Před útokem jí Lukeš telefonoval, že se večer neuvidí. Když se ho ptala, jestli jdou na Cikány, řekla vyšetřovatelům: "Říkal, že ano, že jdou na Cikány." Na druhý den se z internetu dozvěděla o žhářském útoku ve Vítkově.

"Žaneta mi pak psala, jestli to nebyl náhodou Jerry. Já jsem jí napsala, že je to možné, že mu zavolám. On ale říkal, že o ničem neví a ptal se mě jakoby, co se stalo." Později jí Lukeš prý říkal, že by něco takového neudělal, protože má doma stejně starou dceru jako je Natálka.

10:48 Soud čte výpověď Zuzany Osadníkové.

10:39 Další kamarádka Lukeše Zuzana Osadníková odmítla vypovídat. I její kamarádka Žaneta Falharová odmítla před soudem vypovídat.

10:35 Na dotaz vyšetřovatele, zda Lukeš znal dům romské rodiny ve Vítkově, svědkyně řekla: "Jarek o tom místě nikdy nemluvil, ale myslím, že to místo znal."

Řekla také, že se Lukeš často stýkal se skinheady, bylo to na nich poznat podle oblečení a podle toho, že byli vyholení. Na dotaz soudce, co říká na tuto podrobnější výpověď, svědkyně uvádí, že souhlasí.

10:24 Vypovídá svědkyně R. M. z Vítkova, Lukešova údajná milenka. Dům romské rodiny ve Vítkově znala, jezdila často kolem něj.

"Před tím domem jsem většinou vídala děti na cestě," říká. Popírá ale, že by se o tom bavila někdy s Lukešem. O tom, co se stalo ve Vítkově, se dozvěděla druhý den od matky. S Lukešem se o požáru prý nebavila, protože naposledy ho prý viděla ještě před tím útokem.

10:09 Také další svědek Eduard Valášek odmítl vypovídat. Soudce přečetl jeho výpověď od policie, ve které uvedl, že zná z obžalovaných jen Lukeše. Na dotaz, zda vyhrožoval svědkyním, řekl, že ne.

Svědek: vypovídat nebudu, uhradit náklady ale chci

10:06 Vypovídat má svědek Tomáš Janča, kamarád obžalovaného Lukeše. Při příchodu k řečništi se na Lukeše pousmál. "Nechci vypovídat," řekl. Na dotaz soudce, zda bude žádat o proplacení svědečného, řekl: "Jo"

Soud čte jeho výpověď z policejního výslechu, ze které vyplývá, že se s Lukešem zná asi rok, zná ho pod přezdívkou Jerry. "Asi třikrát za týden jsme chodili na pivo. Chodilo nás tam více známých, jejich jména ale neznám. Znám je podle přezdívek."

O útoku ve Vítkově se dozvěděl na internetu. S Lukešem se pak potkal na demonstraci Dělnické strany v Brně. "Ptal jsem se Lukeše, jestli neví, kdo to udělal. Lukeš mi řekl, že mi to neřekne."

9:55 Přichází další svědek

Nervózní svědek Karola

9:46 Vypovídá svědek Pavel Karola, mladík z Radkova u Vítkova. Na svědkovi je vidět, jak je nervózní. Z obžalovaných zná podle svých slov pouze Lukeše, který nějakou dobu bydlel v Radkově.

O domě ve Vítkově se spolu nikdy nebavili. "Věděl jsem o jeho zájmech, že byl v nějaké skupině skinů." Přísedící svědkovi připomíná, že policistům řekl, že měl Lukeš organizovat v Radkově nějaký koncert skinheadských kapel.

"Na ten koncert přijeli samí plešatí." Také řekl, že dům před požárem znal, vídal před ním romské děti. Soudce žádá o vyjádření k dřívější výpovědi, svědek se vyjadřuje jedinou větou, které ale nejde rozumět.

9:29 Navrátil uvádí, že souhlasí s tím, co zaznělo v jeho policejní výpovědi.

Nevolnost prvního ranního svědka

9:27 Svědkovi se dělá nevolno, nabídli mu židli, sedl si. Přísedící dočetl policejní výpověď, svědek vstal a přistoupil k mikrofonu. Už je mu pravděpodobně lépe.

9:26 Svědek uvádí, že o požáru ví pouze z televize. Lukeše nezná moc dobře, stýkali se málokdy. Přísedící přečetl protokol z jeho výslechu. Tehdy uvedl, že Lukeše zná ze základní školy.

"Když měl patnáct let, odstěhoval se Lukeš do Radkova u Vítkova. Vím o něm jen to, že chodíval na fotbal," řekl. Dodal i to, že mu Lukeš pomáhal s opravami bytu a s malováním. Na dotaz, zda se bavil s Lukešem o požáru ve Vítkově, řekl:

"Ano, něco tam padlo, že to tam vyhořelo. Nebavili jsme se ale o tom, kdo to udělal."

9:17 Jako první je předvolán svědek Miloš Navrátil, známý Jaromíra Lukeše

9:14 Hlavní líčení začíná

9:00 Již tradičně líčení nezačalo v plánovaný čas, program má zpoždění.

V úterý vypovídali v procesu svědci blízcí obžalovaným. Jednalo se hlavně o kamarády a známé čtveřice. Většina z nich se rozhodla nevypovídat. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám