Hlavní obsah

Obžaloba žádá pro 9 šéfů StB podmínku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Pro devět z deseti vysokých důstojníků komunistické Státní bezpečnosti (StB) obžalovaných z podílu na akci Asanace navrhla státní zástupkyně podmíněné tresty. Nepodmíněný tříletý trest vězení požaduje pouze pro nejmladšího člena skupiny, nyní 53letého Petra Žáka, který pracoval jako šéf odboru boje s vnitřním nepřítelem na krajské správě StB v Hradci Králové.

Článek

V rámci akce Asanace nutila komunistická tajná policie koncem 70. a počátkem 80. let vytipované signatáře Charty 77, aby si podali žádost o vystěhování do ciziny.

Dlouhá doba od spáchání trestného činu a skutečnost, že dosud nebyli soudně trestáni, jsou podle žalobkyně Jany Hercegové polehčující okolnosti, které umožňují, aby byl obžalovaným vyměřen podmíněný trest.

Další polehčující okolnost spatřuje v tom, že těmto lidem umožnil páchat zločiny nedemokratický režim, který dnes už neexistuje. Žák se na rozdíl od ostatních do akce Asanace zapojoval velmi aktivně a osobně se podílel na šikanování disidentů, proto si také zaslouží přísnější postih, míní žalobkyně.

Reklama

Související témata:

Související články

Důstojníci StB u soudu za akci Asanace

Teprve 14 let po listopadu začal v pondělí u Obvodního soudu v Praze 6 proces s devíti někdejšími krajskými šéfy StB. Po dlouhých letech vyšetřování...

Poslední důstojník StB odmítl vinu

Také poslední z desetičlenné skupiny krajských šéfů Státní bezpečnosti (StB) obžalované za akci Asanace, třiapadesátiletý Petr Žák, v úterý u soudu odmítl,...

Výběr článků

Načítám