Hlavní obsah

Obžaloba: Soudce Havlín bral úplatky přímo ve své kanceláři

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kancelář č. 403. Podle obžaloby klíčové místo kauzy údajné korupce pražského soudce Ondřeje Havlína. Ten rozhodoval dopravní delikty a příští týden zasedne společně s dalšími šesti lidmi na lavici obžalovaných kladenského okresního soudu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Soudce Ondřej Havlín

Článek

Právě tam, přímo v budově Obvodního soudu pro Prahu 2, kde Havlín pracoval, řešil podle pražských vrchních žalobců s řadou lidí možné ovlivnění různých trestních případů souvisejících s alkoholem za volantem či dopravními nehodami.

Kancelář č. 403 ve Francouzské ulici v Praze 2 byla i místem, kde podle obžaloby, kterou má Právo k dispozici, žádal Havlín od dalších obviněných úplatky, celkem prý takto dostal přes sto tisíc korun anebo si peníze nechal slíbit.

V jednom z případů navíc peníze v téže kanceláři v listopadu 2012 údajně rovnou převzal. Nejprve šlo o tři tisíce korun, které prý Havlín dostal od provinilce se slovy, že „to je pouze pro něj za radu“. O pár dnů později už podle žalobců ale obdržel obálku, ve které bylo padesát tisíc za odvedenou práci.

Jak uvádí obžaloba, Havlínovi se totiž v této věci podařilo přesvědčit rovněž obžalovaného státního zástupce z Prahy 2 Františka Fialu, aby podmíněně odložil návrh na potrestání řidiče, kterého pražská policie chytila na Dušičky v roce 2012, kdy mu naměřila 1,2 promile alkoholu v krvi.

Peníze nerozhodují

Ještě na první schůzce si Havlín nejprve vyslechl, že v kauze přistiženého řidiče „peníze nerozhodují“. Poté prý souhlasil s tím, že pomůže ovlivnit dané trestní řízení, dotazoval se na podrobnosti případu a nakonec vymyslel způsob, jak vše zařídit.

„Navrhl využít odklonu trestního řízení ve formě jeho podmíněného zastavení,“ popsala tento postup do obžaloby vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která případ přímo dozoruje.

„A to tak, aby se obviněný (řidič) vyhnul postihu zákazu činnosti, kdy takové rozhodnutí zařídí u svého známého státního zástupce,“ dodává Bradáčová.

Havlín prý tedy nelenil a spojil se hned s Fialou. Poté dostal za svůj podnětný návrh zmíněné tři tisíce. Jakmile pak u žalobce zjistil, že případ vyřídí ve prospěch chyceného řidiče, podle obžaloby zvedl telefon a hned mu hlásil, že „může slavit a všechno je v naprosté pohodě“. Obdržených padesát tisíc si pak údajně s žalobcem rozdělil napůl opět přímo v budově soudu.

Ovlivňování dopravních kauz

Z celkem osmi skutků popsaných v obžalobě se Havlína týká šest. Drtivá většina souvisí s možnou korupcí a ovlivňováním dopravních trestních kauz, které právě soud v Praze 2 jako jediný v metropoli řeší.

Kromě již zmíněného případu přímého převzetí peněz viní žalobci Havlína také z toho, že si v polovině listopadu 2012, opět v kanceláři č. 403, řekl o třicet tisíc korun za to, že ovlivní ve prospěch jednoho řidiče rozhodnutí kolegy soudce v Praze 2 týkající se vrácení řidičského průkazu.

Trest zákazu řízení přitom dotyčnému řidiči mezitím uplynul, průkaz však tehdy nakonec nedostal, protože mu jiný zákaz uložili soudci v Praze 10.

V jiném případu, kde byl Havlín přímo tím, kdo o osudu obviněného jako soudce rozhodoval, si podle obžaloby nechal vyplatit počátkem října 2012 dalších padesát tisíc korun za to, že rozhodne ve prospěch pachatele.

Domluvili se na tom, že dotyčnému uloží jen podmínku, i když pro to podle žalobců nebyly zákonné důvody a měl tedy jít za mříže. Protože se pak ale obviněný muž opakovaně nedostavil k soudnímu jednání, nestihl Havlín do svého předloňského únorového zadržení vynést v případu rozsudek.

Nedovolené ozbrojování

V dalším skutku si Havlín údajně v kanceláři v polovině listopadu 2012 znovu vyžádal třikrát padesát tisíc korun pro sebe a další dva lidi jako odměnu za to, že u státního zástupce zařídí podmíněné zastavení stíhání jednoho řidiče. Ten během jedné říjnové noci naboural v Praze 10 do dvou jiných aut a při následné dechové zkoušce nadýchal 1,67 promile.

Pouze poslední skutek se netýká řešení kauz obviněných řidičů, nýbrž nedovoleného ozbrojování.

V době, kdy byl Havlín na konci 90. let velvyslancem v Bulharsku, si tam opatřil revolver zn. Taurus 22LR, který si pak přivezl zpět do ČR. Zbraň i se zásobníkem předloni v únoru našli po jeho zatčení detektivové z protimafiánského útvaru (ÚOOZ), a zjistili, že ji měl bez povolení.

Soudci, který byl stejně jako žalobce Fiala dočasně svlečen z taláru, hrozí u kladenského soudu za korupci, zneužití pravomoci i nedovolené ozbrojování až desetiletý trest, totéž platí o samotném Fialovi.

Sliboval nesplnitelné

U soudu se budou z obžaloby z korupce zpovídat také advokát Karel Matějka, který má také dočasně zastavenou činnost, dále právní koncipient a někdejší první porevoluční šéf policejní inspekce Boris Štefl, společně s nimi podnikatel Jaroslav Kříž a také Ludvík Sýkora. Posledním stíhaným je nezaměstnaný Gejza Berky, kterého státní zastupitelství viní z podvodu a vydírání.

Údajně totiž sliboval jednomu řidiči přistiženému s alkoholem za volantem ovlivnění případu za 50 tisíc korun u soudu v Praze 2. Převzal prý od něj 10 tisíc, pak požadoval doplatek alespoň 15 tisíc s tím, že pokud mu nebude částka doplacena, zajistí řidiči naopak nepodmíněný trest.

S nikým ze soudu v Praze 2 včetně Havlína ale Berky o daném případu nejednal, takže řidiče podle obžaloby podvedl. Hrozí mu až čtyři roky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám