Hlavní obsah

Obžaloba na Ratha je hotova, v pátek putuje na soud

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Po jedenácti měsících od zadržení poslance Davida Ratha a dalších hlavních aktérů korupce v souvislosti se zmanipulovanými zakázkami ve Středočeském kraji putuje tento případ k soudu.

Foto: Petr Horník, Právo

Eskorta odvádí Davida Ratha od soudu.

Článek

Středočeský státní zástupce Petr Jirát ve čtvrtek totiž dokončil obžalobu. „Mám ji sepsanou, celkem jde o 88 stran, z toho 27 z nich jen popisuje samotné skutky obviněných, které se týkají celkem osmi veřejných zakázek,“ přiblížil ve čtvrtek Právu Jirát.

„Nyní řešíme jen technické náležitosti jako je odvoz rozsáhlého spisového materiálu na soud, osm banánových beden a jedna velká taška dokumentů, musíme vyrozumět obhájce, obviněné a poškozené a další subjekty, že je obžaloba podávána, což nyní dělám. Zítra bude s největší pravděpodobností podána k soudu,“ řekl ve čtvrtek Právu Jirát.

Na dotaz redakce uvedl, že obžaloba plně souhlasí s únorovým návrhem protikorupční policie, tedy i se všemi skutky, které policie klade Rathovi a dalším deseti obviněným za vinu.

Poslance policie viní z opakovaného převzetí úplatku, celkem jde o více než 16 miliónů korun, přičemž dalších zhruba šest miliónů měl ještě dostat, a to za projekt chystané rekonstrukce zámku Buštěhrad. Převzetí dalšího úplatku už ale nestihl, protože jej loni 14. května zatkla policie v Rudné u Prahy před domem dalších obviněných, Petra Kotta a Kateřiny Pancové. Od té doby je ve vazbě. Hrozí mu pět až dvanáct let vězení.

Jirát zatím odmítl sdělit, zda do obžaloby označil jako spolupracující obviněnou další z postav případu, podnikatelku Ivanu Salačovou, která o tento institut usilovala a jako jediná se k trestné činnosti opakovaně doznala.

„Nejdříve se to dozví z obžaloby sama obviněná, obžalobu jí už bude doručovat středočeský krajský soud, nikoli já,“ dodal Jirát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám