Hlavní obsah

Obžaloba: kvůli pohřebnímu ústavu objednal vraždu otce

– PLZEŇ
Novinky, Svatava Hernandezová, Právo

Krajský soud v Plzni začal řešit loňskou nájemnou vraždu majitele pohřební služby ve Velké Hleďsebi, kterou si podle obžaloby objednal jeho 24letý nevlastní syn, aby získal firmu. František Hrubý útok přežil. Na lavici obžalovaných rovněž usedli další dva mladíci, kteří měli likvidaci muže provést.

Foto: Jiří Cysař

Rochota

Článek

Podle žalobkyně si měl František Hrubý mladší objednat u Vlastimila Šebestíka (26) a Mariana Szitae (25), oba z Mariánských Lázní, vraždu svého otce, který jej vyhodil z domu i firmy. Pořídil proto zbraň a slíbil dvěma komplicům 300 tisíc korun, pokud nepohodlného otce zabijí.

Čin se odehrál v noci 9. října 2002. Dva pachatelé vnikli po rozbití skla na terasedo domu s kuklami na hlavách a následně třemi výstřely těžce zranili oběť. Ukradli peněženku s 5000 korunami a utekli, uvedla obžaloba.

Šli prý krást, ne vraždit

Zatímco Szitai odmítl vypovídat, zbývající dva obžalovaní byli poměrně sdílní. Recidivista Šebestík uvedl, že mu Hrubý mladší dal loni tip na vykradení bytu jeho otce.

"Měl jsem dluhy, tak se mi to hodilo. Kontaktoval jsem pak Szitae. Hrubého moc neznám, ale on věděl, co jsem zač, že jsem zloděj," hrdě svědčil Šebestík. "Hrubý říkal, že v domě o víkendech nikdo není a že trezor je v obýváku. Když jsme se dostali dovnitř, rozdělili jsme se, já vlezl do nějakého pokoje a rozsvítil, jenže jsem před sebou uviděl asi pana Hrubého, zazmatkoval jsem a třikrát jsem na něj vystřelil pistolí, kterou jsem si opatřil asi dva měsíce před tím," vylíčil událost před soudem Šebestík.

Hrubý: chtěl jsem jen odškodnění

Hrubý jeho výpověď v podstatě potvrdil, ovšem popřel, že by zbraň sám opatřil. "Když mi sebral firmu, tak jsem tátovi řekl, aby mi dal aspoň nějaký odškodnění... neměl se k tomu, proto jsem kontaktoval Šebestíka, abych se dostal ke svému majetku," řekl dnes Hrubý. Odmítl také, že by si někoho najímal na vraždu.

Soudní líčení je nařízeno do 23. října. Třem mladíkům hrozí výjimečné tresty.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám