Hlavní obsah

Obviněným po zásahu v Islámské nadaci má být její šéf

– Praha

Podle informací bývalého muslima Lukáše Lhoťana by mužem obviněným po pátečním zásahu v Islámské nadaci v Praze měl být její ředitel a místopředseda Ústředí muslimských obcí v ČR Vladimír Sáňka (55). Pokud se obvinění potvrdí, hrozí Sáňkovi až 10 let vězení za propagaci hnutí k potlačení práv člověka.

Foto: Vojtěch Vlk, ČTK

Mešita v Islámském centru na Černém Mostě v Praze.

Článek

„Tyto informace mám jednak na základě nepřímých důkazů z policejních zpráv, jednak přímo od jednoho člověka z mešity,” sdělil Novinkám Lukáš Lhoťan.

Mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Pavel Hanták odmítl identitu obviněného potvrdit. V sobotu ale uvedl, že zadrženému a obviněnému muži je 55 let a je české národnosti. [celá zpráva] To by znovu naznačovalo, že jím je Vladimír Sáňka.

Je podezřelý, že měl v České republice zajistit překlad a vydání knihy šířící svým obsahem rasismus, antisemitismus, xenofobii a násilí proti takzvaným méněcenným rasám. „Trestní stíhání obviněného je vedeno na svobodě. V případě prokázání viny mu hrozí v horní hranici až desetiletý trest odnětí svobody," uvedl Hanták.

To, že byl zadržen Vladimír Sáňka, Novinkám potvrdil i zdroj z prostředí pražské muslimské obce.

Titulní stránka knihy, kvůli které policie zřejmě zasahovala.

Lhoťan před několika dny podal trestní oznámení kvůli knize Základy tauhídu: Islámský koncept Boha od Abu Ameenaha Bilaala Philipse, jamajského muslimského radikála, jehož knihy jsou v některých zemích zakázány. Knihu vydalo Ústředí muslimských obcí v ČR, jehož je Sáňka místopředseda.

„Jsou tam pasáže, které jsou rasistické a hlásají nenávist vůči nevěřícím,“ míní Lhoťan.

Detektivové z ÚOOZ zasahovali v pátek nejen v Islámském centru v Praze, nedaleko Václavského náměstí, ale i v objektech na Černém Mostě. Provedli několik domovních prohlídek. Hanták dementoval informace, že v rámci prohlídek se našly zbraně a výbušniny.

Indonéská ambasáda si bude stěžovat

Přímí účastníci zásahu si stěžovali, že policisté narušili hlavní páteční modlitbu, která má pro muslimy zvláštní význam a scházejí se při ní v mešitě.

Na sociálních sítích koluje video ze zásahu, v němž jeden z policistů dokonce vyhrožuje zastřelením při neuposlechnutí výzvy. Indonéská ambasáda připravuje kvůli zásahu stížnost k ministerstvu zahraničí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám