Hlavní obsah

Obviněný policista chce být okresním ředitelem

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KARLOVY VARY

Vysoce postavený karlovarský policista Vladimír Budík, který čelí obvinění, že společně s dalšími čtyřmi policejními důstojníky se snažil zmařit důkazy proti svému synovi, podezřelému z vyloupení pošty, se chce stát okresním policejním ředitelem. Přihlásil se do výběrového řízení na místo, které se uvolnilo po Vlastimilu Slížovi.

Foto: Policie ČR

Pohřešovaný houslista

Článek

Ten na funkci prvního muže karlovarské policie rezignoval v říjnu. "Ano, pan Budík se přihlásil do výběrového řízení na funkci okresního policejního ředitele v Karlových Varech," potvrdil v pátek na dotaz Práva zástupce krajského policejního ředitele Jan Brázda, který je zároveň předsedou výběrové komise. Ta by měla do konce roku vybrat vhodného kandidáta a navrhnout jeho ustanovení do funkce krajskému policejnímu řediteli.

Budík, který je v současné době postaven mimo službu, zaslal žádost o zařazení mezi uchazeče o post policejní jedničky v lázeňském městě týden před uzávěrkou výběrového řízení. Řada oslovených policistů považuje Budíkův krok za provokaci.

"Sám si musí být dobře vědom toho, že potom, co se ve Varech stalo, je jeho šance uspět téměř nulová. Má právo se přihlásit a v podstatě nemůže nic ztratit. Jen blázen by ho ale vrátil zpět na ještě vyšší funkci. Z Budíkovy strany je to spíše gesto, kterému ale moc nerozumím," řekl jeden z vysokých důstojníků západočeské policie, který si přál zůstat v anonymitě.

Na druhou stranu Budík, který bude soupeřit se čtyřmi dalšími uchazeči, splňuje řadu předpokladů na funkci okresního policejního ředitele jako například vysokoškolské vzdělání právnického směru, či desetiletou praxi u policie nebo deset let práce s kolektivem. Je na komisi, jak u Budíka posoudí další kritéria jako jsou spolehlivost, psychickou odolnost a vysoký stupeň osobní zodpovědnosti. "V rámci výběrového řízení projdou adepti psychotesty a čeká je osobní pohovor u komise," vysvětlil Brázda. Vítěz výběrového řízení usedne na karlovarský policejní trůn 1. 1. 2004.

Vyšetřování aféry brzy skončí

Plzeňský státní zástupce Libor Řeřicha předpokládá, že vyšetřování celé karlovarské aféry ukončí do čtrnácti dnů. "Už mi jen chybí seznámit obviněné s výsledky vyšetřování," upřesnil v pátek žalobce. Před soudem by tak mělo skončit všech pět obviněných policejních důstojníků včetně Vladimíra Budíka.

Zpovídat by se měli z maření vyšetřování loupeže na poště v Karlových Varech-Růžovém Vrchu, ze které byl obviněn a později obžalován kriminalista Jan Budík. Z maření vyšetřování případu byli kromě jeho otce Vladimíra Budíka obviněni velitel Služby kriminální policie a vyšetřování Miroslav Roušal, vedoucí prvního oddělení kriminální policie Jaroslav Hladík, jeho zástupce Petr Fojt a kriminalista Jiří Kožíšek.

Okresní soud v Karlových Varech Janu Budíkovi sice v ještě nepravomocném rozhodnutí vinu neprokázal, ale soudce Tomáš Mahr se netajil názorem, že vyšetřování případu provázela řada chyb. Policisté totiž mimo jiné přivedli Budíka přepadeným pracovnicím pošty ukázat, aby určily, zda jej poznávají. Neprovedli ale řádnou rekognici, při níž by oběti přepadení identifikovaly pachatele mezi jinými muži. Patrně tak zmařili jedinou možnost, jak Budíka ze spáchání činu usvědčit, anebo naopak z obvinění očistit.

Reklama

Související články

Vedení karlovarské policie postaveno mimo službu

Tři vysocí důstojníci z nejužšího vedení karlovarské policie jsou od úterý postaveni mimo službu a trestně stíháni v souvislosti s případem poštovní loupeže,...

Zatčen šéf karlovarských kriminalistů

Policie zatkla ve čtvrtek na popud státního zástupce šéfa karlovarských kriminalistů Miroslava Roušala, který je spolu s dalšími čtyřmi vysokými důstojníky...

Výběr článků

Načítám