Hlavní obsah

Obvinění za zničující požár chaty Libušín na Pustevnách, chyboval prý dělník

Právo, jr
Beskydy
Aktualizováno

Padesátiletého muže, který se podílel na opravách chaty Libušín, obvinili vsetínští policisté z podílu na vzniku požáru, který loni v březnu z velké části památku na Pustevnách zničil. Ve středu to potvrdil mluvčí vsetínské policie Vladislav Malcharczik.

Foto: HZS Zlínského kraje

U požáru chaty Libušín na Pustevnách zasahovali hasiči ze Zlínského a Moravskoslezského kraje.

Článek

„Vyšetřováním policisté vyloučili úmyslné založení požáru i závadu na elektroinstalaci. Místem vzniku požáru určili kriminalisté těleso komína. Právě na opravě komínových těles na chatě Libušín se v roce 2007 podílel i padesátiletý muž z Karvinska. Jelikož byl zodpovědný za provedení těchto prací, policejní komisař jej v uplynulých dnech obvinil z přečinu obecné ohrožení z nedbalosti. V tomto případě muži hrozí až osmileté vězení,“ sdělil Malcharczik.

Podle policie škoda doposud nebyla úplně vyčíslena, prozatím je odhadována na více než 50 miliónů korun.

Chata Libušín je národní kulturní památkou, kterou na Pustevnách v Beskydech vyhledávali domácí i zahraniční turisté. Chatu Libušín, která vznikla podle projektu slovenského architekta Dušana Jurkoviče v roce 1899, zničil loni na začátku března rozsáhlý požár. [celá zpráva]

Většinu nákladů na obnovu Libušína by měla pokrýt pojišťovna. Vypsány jsou i veřejné sbírky.

Foto: HZS Zlínského kraje

Vyšetřovatelé policie a hasičů pátrali po stopách ve spáleništi mezi zbořenými a ohořelými trámy, na pomoc vzali i speciálně vycvičené psy.

Valašské muzeum v přírodě, které je správcem Libušína, již vypsalo soutěž na obnovu památky. Během zimy zůstane torzo Libušína před drsnou beskydskou zimou chráněno konstrukcí a střechou.

„Nadcházející zima je pro osud Libušína velmi důležitým obdobím. V širším okolí a přibližně ve stejné nadmořské výšce se v horách budou vyhledávat a těžit jedle, smrky a duby, které budou určeny na nové prvky ve stavbě. Musí jít o kvalitní dřevo s rozměry, které budou vhodné na trámy a další prvky. Dřevo na obnovu je darem od Lesů ČR,“ informoval ředitel muzea Jindřich Ondruš.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám