Hlavní obsah

OBRAZEM: Baníkovci přijeli na zápas s Bohemians

PRAHA

Na prvoligové fotbalové utkání Bohemians 1905 s Baníkem Ostrava se v neděli do Prahy vydaly stovky ostravských fanoušků. Odchod návštěvníků zápasu provázely dílčí potyčky mezi zástupci obou táborů. Policistům se většinou dařilo obě skupiny oddělit. Jeden člověk byl přesto zraněn hozenou lahví.

Článek

"Podle informací, které mám k dispozici, měla ze stadionu vylétnout lahev, která zranila na chodníku nějakého fanouška, asi Bohemky. Různě po sobě něco pokřikovali a pohazovali," řekla mluvčí pražské policie Eva Brožová.

Policejní těžkooděnci a policisté na koních se po zápase, který Bohemians prohráli 0:2, snažili obě skupiny oddělit, což se jim většinou dařilo. I tak ale v několika případech došlo na strkanice, které hrozily přerůst ve větší střet.

:. Policie několik sportovních nadšenců s násilnickými sklony pacifikovala. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vzduchem létaly nadávky i lahve

Ve chvíli, kdy jedna skupina fanoušků Baníku nastupovala do autobusů a další část se chystala v doprovodu policie zamířit na vršovické železniční nádraží, létaly vzduchem prázdné i plné plastové lahve. Někteří svědci viděli i dlažební kostky.

Vzájemná nevraživost se však vzhledem k početné přítomnosti policistů omezila většinou jen na výměnu nadávek.

Policejní manévry

Ke rvačce se podle Brožové schylovalo již před zápasem, když se proti sobě u nákladového nádraží Žižkov postavily skupinky fanoušků obou klubů. Policie ale bitce předešla tím, že je na poslední chvíli oddělila.

:. Ochranka u vchodu do Ďolíčku měla napilno. Foto: PRÁVO/Michaela Říhová

Okolí Dolíčku připomínalo policejní manévry. Desítky policejních aut, kordon "těžkooděnců" obklopující hlavní vchod a z povzdálí přihlížející policisté na koních byli na místě již hodiny před výkopem. Rozvášněným a někdy i opilým fandům se snažili domlouvat členové antikonfliktního policejního týmu, kteří jim například vysvětlovali, že basu lahvových piv si na tribunu vzít nemohou.

Zdarma, ale nepohodlně

Fanoušci, kteří se na utkání nedostali, pak postávali kolem stadionu. Jedna z obvodových stěn Dolíčku má ale v zemi mezery, které umožňují alespoň částečný výhled na hřiště. Několik desítek lidí tak v jedné z přilehlých ulic leželo na chodníku a v této nezvyklé poloze sledovalo beznadějně vyprodané utkání.

:. Sledování zápasu bez vstupenky otvorem ve stěně znamenalo i jisté nepohodlí. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Zatěžkávací zkouška pro stadion

Pro stadion tradičního vršovického klubu bylo nedělní utkání, které Bohemka prohrála 0:2, zatěžkávací zkouškou. Dolíček prošel i za pomoci příznivců Bohemians částečnou rekonstrukcí, aby splňoval požadavky na nejvyšší fotbalovou soutěž, do níž se klub letos vrátil.

:. Fanoušci Baníku se alkoholu nevyhýbali. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Vedení Baníku před zápasem dalo najevo obavy o bezpečnost ostravských fanoušků. Podle představitelů Baníku by zrekonstruovaný stadion v Dolíčku nemusel vydržet nápor příznivců, nedostatky prý má hlavně sektor pro hosty. Fotbalový svaz však dal utkání zelenou. Vršovický stadion podle šéfa profesionálního fotbalu Iva Lubase splňuje všechny bezpečnostní standardy.

:. Mladý příznivec ostravského Baníku v pražské tramvaji. Foto: PRÁVO/Petr Hloušek

Reklama

Výběr článků

Načítám