Hlavní obsah

Obrala lidi o milióny, ve vazbě ale nesedí a dál dělá makléřku

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Majitelka zkrachovalé plzeňské realitky RK Styl, která zpronevěřila pěti desítkám klientů dvacet miliónů korun z realitních úschov při prodejích jejich rodinných domů a bytů, nejen že stále není ani bezmála po roce ve vazbě, ale dál působí jako makléřka, a to jménem plzeňské Realitní společnosti Fénix.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Uzavřená kancelář realitní společnosti Styl

Článek

Láká například chataře, aby jejím prostřednictvím nabídli k prodeji své rekreační objekty. Jana Mikulová je přitom většinovým vlastníkem RK Styl, která padla na začátku roku a s sebou spláchla i peníze klientů, kteří přes tuto realitku prodali nemovitosti.

Kupující je realitce sice zaplatili, ale ta je zpronevěřila. Případ je od počátku zarážející zjevně liknavým postupem plzeňské policie. Trvalo tři čtvrtě roku, než policie Mikulové vůbec sdělila obvinění, a to až poté, co si na nečinnost policie dvakrát stěžoval u státního zástupce advokát František Koranda, zastupující okradené, a poté, co o tom Právo opakovaně informovalo.

Přitom v jiných podobných případech, jako například v Ostravě, policie majitele realitky, která klientům zpronevěřila peníze, obvinila ihned a posadila ho bez dlouhého váhání do vazby. A to šlo o výrazně méně peněz.

Plzeňský státní zástupce Václav Průcha však v případě RK Styl považoval fakt, že Mikulová a její společnice nebyly ani po půl roce od pádu realitky obviněny, za jakýsi blíže neupřesněný policejně-taktický manévr.

„Nezjistil jsem nic, co by mohlo nasvědčovat tomu, že by policejní orgán byl nečinný nebo sledoval jiné cíle, než je řádné objasnění. Policejní orgán musí své kroky podřídit nejen zákonným požadavkům (limitům), nýbrž i požadavkům taktiky svého postupu, a to zásadně při zohlednění specifik daného případu,“ odepsal letos v červnu Průcha na Korandovu stížnost.

Obvinění bylo Mikulové sděleno až na začátku října, ale je stíhána na svobodě, přičemž není žádná záruka, že zpronevěru nezopakuje.

Coby makléřka plzeňské Realitní společnosti Fénix vyhledává majitele nemovitostí a rozesílá jim dopis, kde je vybízí k prodeji.

Úplně jinde, úplně jinak

„Jmenuji se Jana Mikulová a jsem realitní makléřkou Realitní společnosti Fénix v Plzni. Hledám pro dva naše klienty objekty k rekreaci. Ráda bych se vás zeptala, zda uvažujete o prodeji nemovitosti, jejímž jste vlastníkem,“ napsala v jednom z dopisů na konci září, který má Právo k dispozici.

Fénix má na svých internetových stránkách pouze jeden telefonický kontakt, a to číslo přímo na Mikulovou.

Na otázku Práva, zda jí to nepřijde divné, že dělá dál makléřku, když ještě stále nevrátila lidem zpět peníze, které její realitka zpronevěřila, reagovala „Zeptejte se majitele“ a telefon vymáčkla. Majitele plzeňské realitky Fénix se nám dohledat nepodařilo.

Jediný kontaktní telefon, na Mikulovou, stabilně vypnutý není, neboť právě na tomto čísle očekává zájemce, kteří by jejím prostřednictvím chtěli prodat svoji nemovitost.

Na titulní stránce Fénixu je heslo „…úplně jinde, …úplně jinak“.

Ironií osudu tento výkřik přesně vystihuje to, co zažili okradení klienti Mikulové. Jejich peníze za prodané byty skončily úplně jinde, než měly, a vše opravdu dopadlo úplně jinak – nemají peníze a už ani byty a domy.

„Takhle vypadá spravedlnost? Co už mám říci okradeným, kterým zničila život, protože z peněz chtěli zaplatit třeba hypotéky?“ ptá se advokát Koranda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám