Hlavní obsah

Obnovu 36 let starého případu disidenta Pavla Wonky soud odmítl

Právo, Vladislav Prouza
Hradec Králové

Jiří Wonka v úterý u Okresního soudu v Hradci Králové opět neuspěl ve snaze zbavit jeho bratra Pavla Wonku (1953-1988) obvinění, které se týkalo údajně křivého nařčení tehdejších členů KSČ. Soud nenašel právní důvod případ starý 36 let otevírat.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Jiří Wonka využil chodbu soudu za prostor pro připomínku mrtvého bratra.

Článek

„Návrh není legitimní. Nelze obnovit řízení, které by mohlo vést v neprospěch obviněného. Zároveň nevyšly najevo nové skutečnosti,“ odůvodnil verdikt soudce David Arochi Vergara Schmuck.

„Spravedlnost opět stojí proti právu,“ reagoval bývalý politický vězeň, jenž přišel Jiřího Wonku podpořit.

Wonkův advokát Lubomír Müller podal proti verdiktu stížnost, státní zástupkyně využila práva zákonné lhůty. „Soud nerespektuje názor královéhradeckého Krajského soudu, jenž věc vrátil k novému projednání,“ pronesl Müller.

Pavel Wonka si dal v roce 1984 jako mechanik vrchlabského podniku Mileta socialistický závazek, v němž se zavazoval bdít nad dodržováním zákonů, práva na práci a plnění volebního programu Národní fronty. Tomu hodlal bezplatně věnovat tisíc hodin. Kromě toho uvedl, že se chce zasadit o to, aby vyšla najevo trestná činnost ředitele závodu a jeho řidiče.

Na veřejné schůzi následně obvinil činitele KSČ z nezákonných praktik. Na základě toho bylo zahájeno trestní stíhání, podle vyšetřovatele se měl dopustit mimo křivého obvinění také hanobení národa, rasy a přesvědčení.

Fuj, hanba, znělo soudní síní. V Trutnově neobnovili případ disidenta Wonky

Krimi

„Bratra nedlouho předtím vyhodili z práce. Soud výpověď zrušil, načež Mileta musela Pavla vzít zpět a zaplatit ušlou mzdu 23 tisíc korun. Pavel po řediteli chtěl, aby peníze podniku vrátil. Řidič přetáčel kilometry na služebním voze,“ tvrdí 69letý Wonka.

Soud Pavla Wonku nepotrestal jenom kvůli odsouzení v jiném případě, které vedlo k jeho smrti v královéhradecké vazební věznici. Rozsudky, jež poslaly Pavla Wonku do věznice, byly po revoluci zrušeny. Tíha dalších na něm zůstává. „Bratra chci očistit od všech obvinění a nespravedlivých rozsudků. Ať se prokáže, zda byl vinen, nebo nevinen,“ apeluje Wonka.

„Mohlo by se stát, že v případě ‘socialistického závazku’, by mohl být vinen, což nelze v okamžiku, když je navíc obviněný zemřelý, připustit. Povolení obnovy řízení má velmi úzké meze, do nichž je nutné se vejít,“ argumentuje soudce Schmuck. Pokud by podle něho v roce 1988 nastaly důvody pro zastavení řízení, potom by se tak stalo.

Disidenta Pavla Wonku soud rehabilitoval

Krimi

„Chceme jasné stanovisko soudu, zda byl ve věci socialistického závazku vinen či nevinen. Důvody, proč bylo trestní stíhaní zastaveno, zrušením nezákonných rozsudků pominuly,“ tvrdí Müller.

Reklama

Výběr článků

Načítám