Hlavní obsah

Obnovení nápisu „21. srpen FŮJ” v Adršpašských skalách nebyl trestný čin

Policisté uzavřeli případ nápisu na skalním útvaru Milenci v Adršpašských skalách s tím, že nešlo o trestný čin, ale o přestupek. Informovala o tom v úterý policejní mluvčí Eva Prachařová. Nápis „21. srpen FŮJ“ se na skále objevil letos v srpnu na stejném místě, kde byl i v roce 1969. Podle policie použitý materiál nebyl škodlivý pro životní prostředí a činem nebyla způsobena majetková škoda.

Foto: Policie ČR

Nápis v Adršpašských skalách na Náchodsku na skalním útvaru Milenci.

Článek

Nápis se na skále objevil letos kolem 21. srpna, tedy v době, kdy si Česko připomínalo 50 let od okupace vojsky Varšavské smlouvy.

Policisté skutek od září prošetřovali jako přečin poškození cizí věci a zahájili úkony trestního řízení, nyní věc překvalifikovali na přestupek.

„Provedeným šetřením policie zjistila, že nápis na skále byl proveden materiálem, který nebyl škodlivý pro životní prostředí a činem nebyla způsobena majetková škoda. Samotný nápis odstranili dobrovolníci z řad horolezců již v průběhu šetření. Policie proto případ uzavřela s tím, že v dané věci nebyl spáchán trestný čin, ale jedná se o přestupek. Jeho vyřízení jsme postoupili Agentuře ochrany přírody a krajiny ČR, CHKO Broumovsko,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Ve výšce 60 metrů

Autor musel být zřejmě horolezec, protože nápis byl ve výšce asi 60 metrů. Na výšku mělo dílo asi 1,5 metru a na šířku okolo pěti metrů.

Foto: Policie ČR

Nápis v Adršpašských skalách na Náchodsku na skalním útvaru Milenci.

Národní přírodní rezervace Adršpašské skály je menší částí Adršpašsko-teplických skal, které jsou největším celistvým skalním městem v České republice. Mezi turisty jsou známé některé skalní útvary, například právě Milenci či Starosta a Starostová.

Na Milencích už v minulosti stejný nápis byl. Lezec, publicista a autor průvodců Pavel Lisák v knize Vysoká hra uvedl, že původní nápis se tam objevil přesně rok po okupaci 21. srpna 1969 a namalovali ho dva náchodští horolezci. Podle pamětníků trvalo několik dní, než se Veřejné bezpečnosti podařilo nápis „21. srpen FŮJ“ odstranit. Nikdo z oslovených horolezců se k odstranění zpočátku neměl.

Reklama

Výběr článků

Načítám