Hlavní obsah

Obléhání vily Milada skončilo, squatteři slezli ze střechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ze střechy opuštěné pražské vily Milada slezli už všichni squatteři, kteří budovu v sobotu večer obsadili. V neděli odpoledne bylo na střeše ještě šest lidí. Nejprve jich slezlo pět a po nějakém čase i poslední. Všichni jsou podle pražské policejní mluvčí Jany Rösslerové podezřelí z přestupku.

Vilu Milada obsadilo 40 squatterů, zasahovala policieVideo: Jiří Forman, Novinky

 
Článek

Zhruba čtyřicítka lidí se v Miladě sešla na improvizovaném koncertu v sobotu večer. Výzvy policejního vyjednavače byly neúspěšné, kolem půlnoci tak policisté vnikli do objektu. Do akce byl nasazen i policejní vrtulník. „Policistům se podařilo ve vile zajistit 24 osob pro podezření ze spáchání přestupku neuposlechnutí výzvy,“ uvedla Rösslerová.

Celkem byla do akce nasazena stovka policistů. „Čtyřem osobám ošetřili záchranáři lehké zranění. Během akce došlo i ke zranění dvou policistů ze speciální pořádkové jednotky. Deseti osobám se na počátku služebního zákroku podařilo vylézt na střechu budovy a odmítaly toto místo opustit,“ uvedla Rösslerová.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Osm squaterů na střeše vily Milada v neděli brzy ráno. Nyní jich zde je sedm.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Skupina zadržených a vyvedených squaterů.

Foto: Petr Janiš, Právo
Foto: Petr Janiš, Právo

Od června 2009, kdy byla Milada bezpečnostní agenturou vyklizena, vila jen chátrá.

Squatteři měli v sobotu večer u Milady happening. Připomínali si tři roky od doby, kdy byl tento poslední pražský dlouhodobě obývaný squat policejně vyklizen. Chátrající objekt se nachází na pomezí Tróje a Holešovic v blízkosti mimoúrovňové křižovatky Pelc-Tyrolka.

Vila byla opuštěna v roce 1988. O deset let později se do domu nastěhovali squatteři. Pořádali zde koncerty či protirasistické festivaly, okolní obyvatelé si však stěžovali na hluk a nepořádek. Policie a správce domu, kterým byl Ústav pro informace ve vzdělávání, se několikrát pokoušely objekt vyklidit. Poslední velká akce proti squatterům byla v Miladě v červnu 2009.

Foto: Jiří Forman, Novinky

Poslední skupina squaterů, kteří odmítli opustit objekt.

Reklama

Výběr článků

Načítám