Hlavní obsah

Obhájci Mauerové viní soudní psycholožku z podjatosti

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Obhájci Kateřiny Mauerové a Hany Bašové, které žalobce viní z týrání bratrů Ondřeje Coufala a Jakuba Mauera, napadli pro podjatost soudní znalkyni Martu Skulovou, která zpracovávala v případu kuřimské kauzy psychologické posudky na Ondru a Jakuba.

Foto: Igor Šefr, ČTK

Kateřina Mauerová u soudu

Článek

Posudky jsou přitom pro obžalobu jedním z klíčových důkazů, potvrzují totiž věrohodnost výpovědí týraných chlapců. Podle tvrzení obhájců je Skulová vedena na seznamu sponzorů brněnského Klokánku.

„Paní znalkyně vystupuje jako sponzor, nějakým způsobem se tedy podílí na chodu zařízení. Znalec musí být zcela nezávislý a nestranný, ale paní znalkyně s Klokánkem spolupracuje a je ve styku s jeho vedoucí paní Ditou Pokornou, která domlouvá sponzory a komunikuje s nimi. Soud by měl proto rozhodnout o jejím vyloučení z věci a jí zpracované znalecké posudky nevzít jako důkaz,“ řekl ve čtvrtek Právu obhájce Hany Bašové Libor Hlaváč.

„Navrhujeme, aby celý případ byl vrácen zpět do přípravného řízení,“ potvrdil Hlaváč. To by ale znamenalo, že soudní řízení by se minimálně o několik týdnů oddálilo. Že znalkyně je skutečně na seznamu sponzorů potvrdila Právu ředitelka Klokánku Dita Pokorná.

Hana Bašová, nazývaná tetou Nencifoto: Repro TV Nova

"Byl by to hyenismus"

„Ano, paní Skulová přišla v prosinci před Vánoci a přispěla dětem pět tisíc korun na ozdoby nebo kolekce. Přijde mi normální, že před Vánoci lidé přispívají charitě nebo dětským domovům. Navíc její posudek se Klokánku jako takového vůbec netýká. Je to jen snaha advokátů odvést pozornost od svých klientů,“ prohlásila Pokorná.

Soudce kuřimské kauzy Pavel Göth potvrdil, že námitka již obdržel. „Někdy příští týden by mohlo být známo vyjádření znalkyně a pak by soud rozhodl,“ řekl soudce s tím, že pokud by byla čistě hypoteticky námitka přijata, musely by se znalecké posudky dělat znovu.

„To by byl od advokátů hyenismus. Vždyť Ondra s Jakubem by museli o svém trápení znovu mluvit! I advokáti by měli mít svoje hranice,“ pobouřeně reagovala Pokorná. Advokát Hlaváč ale upozornil i na další podle něj podivnou skutečnost.

„Dne 29. března vystoupili děti z Klokánku včetně Ondry a Jakuba při křtu DVD o rybaření Jakuba Vágnera na rybářských veletrzích v Brně. Děti tam byly vystaveny enormní pozornosti zaplněné výstavní haly, byly z bezprostřední blízkosti fotografovány. Přitom hned po křtu DVD odešly, aniž si prohlédly expozice. Mám proto podezření, že Klokánek zneužil mediální známosti dětí a že tyto byly vydány na celou akci za účelem zajištění majetkového prospěchu ať už pro Klokánek nebo někoho jiného,“ řekl advokát s tím, že ve středu proto podal podnět na Útvar pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) s tím, že v tomto případě mohlo jít o trestný čin obchodování s lidmi.

Fotografie pořízená mobilním telefonem na křtu DVD. Chlapci z kuřimského případu tam byli podle advokáta foceni.

Advokát navrhuje předvolat herce Polívku a Pechu

„Navrhuji vyslechnout svědky Bolka Polívku a Jiřího Pechu, kteří byli také na podiu. Mělo by se zjistit, proč byli kluci na pódiu a zda z toho měl někdo majetkový prospěch,“ uvedl advokát, který akci ze křtu dokumentoval i fotografiemi.

Právníkovo vyjádření ale rozlítilo Pokornou. „Hudebník Karel Vágner s námi spolupracuje už léta stejně jako jeho syn Jakub. Vždy, když je Jakub v Brně, přijde za dětmi a povídá jim o rybách. Tak tomu bylo i před veletrhem, kdy vykládal o Amazonce. Pak pozval ty děti, které chtěly, aby se zúčastnily křtu DVD. Dokonce plánuje, že vezme některé děti i na ryby do Španělska!“ vyvracela nařčení ze zištných úmyslů Pokorná.

Hlavní líčení v kuřimské kauze je plánováno na 17.června. Podle soudce Götha není zatím žádný důvod, proč by se mělo toto datum měnit. V případu je obžalováno celkem šest lidí. Matce chlapců Kláře Mauerové, jejich tetě Kateřině Mauerové, Haně Bašové, která s Klárou pracovala v brněnském zařízení pro děti Paprsek a Janu Škrlovi, bratru Barbory Škrlové, hrozí až 12 let pobytu za mřížemi, protože podle žaloby týrali Ondru a Jakuba zvlášť surovým způsobem a po delší dobu. Janu Turkovi a Barboře Škrlové hrozí jen osm let vězení, podle znění žaloby se totiž na týrání nepodíleli delší dobu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám