Hlavní obsah

Obce nemají peníze - Kinští vyhrávají soudy

– PRAHA
Novinky, Marie Heřmánková, Zdeněk Seiner

Obce, s nimiž vede vlastnické spory František Oldřich Kinský, potomek šlechtické rodiny Kinských, které byl po válce na základě Benešových dekretů konfiskován majetek, se vzdávají odvolání proti soudním verdiktům - nemají peníze. Po Újezdu a Bošína u Chocně se neodvolá proti rozsudku Okresního soudu v Ústí nad Orlicí ani vesnička Skořenice.

Foto: Magda Doležalová
Článek

"Právě mám před sebou rozsudek a studuji ho. Nemáme na právníka ani na poplatky za odvolání. A myslím, že by to bylo marné, protože na některé pozemky nemáme ani nabývací listiny, takže bychom se mohli těžko něčeho domáhat," řekl Právu v pátek starosta Skořenic Jan Cvrk (nezávislý).

Obce se příliš nebrání

Skořenice tím ztrácejí rybník a něco přes deset hektarů roztroušených pozemků. "Většinou jsou to louky, částečně to patří nám, částečně sousední Běstvině. Ale soud to posuzoval dohromady jako jednu kauzu," dodal starosta. Běstvina ani není samostatnou obcí se svým obecním úřadem, proto se nemohla jako strana soudního řízení účastnit. "Nechali jsme to na soudech, dali jsme jim důvěru za Skořenice i Běstvinu. Rozhodly tak, jak rozhodly, pro nás je to hotová věc," uzavřel starosta Cvrk.

Majetek se vrací a asi stále bude

Ve Veltrusích na Mělnicku získal rod Kinských zpět bez větších problémů ze strany města historickou budovu náhrobní kaple v centru města. "Budova byla ve velmi špatném stavu a město nemělo na její údržbu nebo dokonce rekonstrukci peníze. Navíc stále odstraňujeme následky loňských povodní," vysvětlil důvody radnice vydat budovu Kinským místostarosta Veltrus Tomáš Čapek (nezávislý). Město si od převedení majetku na soukromníka slibovalo, že opraví a zpřístupní historickou budovu. "Zatím se tak nestalo a objekt rychle chátrá. Pokud se o něj nový vlastník nezačne starat, budeme ho k tomu muset vyzvat," uvedl Čapek. Připustil, že s takovým vývojem vzhledem k tomu, jak moc rod Kinských o návrat budovy stál, město nepočítalo. "Jsme tím překvapeni, snad se to ještě změní," doufá místostarosta.

Reklama

Související témata:

Související články

Kinský vyhrál první spor o majetek

Restituce majetku potomků rodu Kinských zřejmě vstupuje do rozhodující fáze. 66letý František Oldřich Kinský totiž definitivně vyhrál první soudní spor...

Výběr článků

Načítám