Hlavní obsah

O vyjednávání nic nevím, řekla Němcová soudu v kauze Nečasové a poslaneckých trafik

Praha

Kauza tzv. trafik pro poslance, ve které jsou obžalovaní bývalý premiér Petr Nečas s manželkou Janou (dříve Nagyovou) a exnáměstek ministerstva zemědělství Roman Boček, pokračuje před Obvodním soudem pro Prahu 1 výslechy svědků. V úterý vypovídala poslankyně ODS a bývalá předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová, která uvedla, že o vyjednávání s poslanci nic neví.

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Expremiér Petr Nečas a jeho manželka Jana Nečasová na archivním snímku u soudu

Článek

„Nevzpomínám si na žádný moment, kterým bych mohla přispět k objasnění,” řekla.

Němcová rovněž vysvětlovala své výroky z února 2013, kdy v rádiu uvedla, že nové pozice pro poslance jí vadily. „Tuto politiku považuji za kompromis, který šel přes čáru,” uvedla s tím, že je to podle ní za hranou.

Podle kriminalistů dostala trojice někdejších poslanců ODS Petr Tluchoř, Ivan Fuksa a Marek Šnajdr lukrativní vedoucí pozice v podnicích se stáním podílem za to, že složením mandátu umožní v parlamentu v roce 2012 odhlasování stabilizačního daňového balíčku, se kterým nesouhlasili.

Zasáhl Nejvyšší soud

Obžaloba tvrdí, že Nečas vedl prostřednictvím Bočka a tehdy Nagyové utajená jednání s poslanci. Obžalovaní to od začátku odmítají. Nečasová v kauze figuruje coby bývalá šéfka Nečasova kabinetu.

Podle obviněných se jednalo o standardní politická vyjednávání, která neměla nic společného s korupcí.

Policie poslance obvinila po razii na Úřadu vlády v roce 2013 a soud je stejně jako Nečasovou poslal do vazby. Nakonec ale do případu zasáhl Nejvyšší soud, podle kterého se na poslance vztahuje poslanecká indemnita (typ imunity, která zákonodárce zbavuje odpovědnosti za následky hlasování či jiných činů ve Sněmovně). Nyní vystupují v případu jako svědci.

Reklama

Výběr článků

Načítám