Hlavní obsah

O utajení svědkyně vyšetřovatel věděl, zaznělo u soudu v případu ŘSD

Novinky, bad
Praha

Svědci ve čtvrtek u pražského městského soudu vypověděli, že bývalý vyšetřovatel Rostislav Kotrč věděl o utajení svědkyně, jejíž identitu měl podle obžaloby prozradit obhájcům obviněných v kauze podplácení na Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD).

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Kotrč tvrdí, že ho o utajení svědkyně nikdo oficiálně neinformoval a žádná z jemu přístupných písemností ve spise o svědkyni nebyla označená stupněm utajení. Svědci ale řekli, že utajení se řešilo na poradách.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kotrč měl podle obžaloby zpřístupnit obhájcům obviněných v kauze ŘSD spis, ve kterém byly mimo jiné dva protokoly, na nichž byla jednou uvedena „nová“ identita svědkyně a podruhé sice „nové“ jméno, ale pravá adresa a rodné číslo ženy.

Svědek: všichni to věděli

Nejprve vypovídal Leopold Černý, bývalý šéf Útvaru pro odhalování korupce a finanční kriminality, kde Kotrč převzal vyšetřování kauzy údajného uplácení na ŘSD. „Všichni ze skupiny věděli o utajení svědků. Na poradách jsme řešili, jestli je odtajnit,“ prohlásil Černý.

Věřila jsem, že mám konečně vyšetřovatele, který se té věci chopí a dotáhne do konce
státní zástupkyně Jana Jahodová

Podle něj se o identitě svědkyně mohli obhájci obviněných v kauze ŘSD pouze domnívat i přesto, že v médiích vyšel článek, kde byla zveřejněna jména svědkyně pravé i „v utajení“. „Média spekulují za účasti obhájců, kdo je svědek. Jiná věc je spekulace médií a jiná věc je, když to oznámí orgán činný v trestním řízení,“ komentoval Černý.

Vyšetřovací spis převzal Kotrč po Václavu Jírovi, který byl z vyšetřování odvolán dozorující státní zástupkyní Janou Jahodovou, která také vypovídala ve čtvrtek u soudu. Nebyla s Jírovou prací na spisu spokojená, nebyl podle ní „dostatečně erudovaný a organizačně zručný“.

Případ se tak dostal ke Kotrčovi, který byl u ÚOKFK sotva dva měsíce. „Věřila jsem, že mám konečně vyšetřovatele, který se té věci chopí a dotáhne do konce. Ukázalo se, že to byly jenom sliby,“ řekla Jahodová u soudu s tím, že Kotrč ani nevěděl, jak má jisté úkony ve vyšetřování provádět.

Na dotaz soudu, zda Kotrč znal identitu svědkyně, odpověděla Jahodová, že jednoznačně ano.

Za zneužití pravomoci úřední osoby a za ohrožení utajované informace Kotrčovi hrozí až osmileté vězení.

Kauzu údajné korupce, týkající se pronájmu dálničních odpočívadel, smetlo ze stolu Vrchní státní zastupitelství letos v červenci, když zastavilo trestní stíhání z důvodu nezákonných důkazů, opatřených k zahájení trestního řízení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám