Hlavní obsah

Nový obhájce: Zelenka nemohl odolat nutkání

Právo, Jiří Bednář

Advokát Jan Herout se ve čtvrtek stal novým obhájcem Petra Zelenky, který je obviněn za vraždu minimálně osmi pacientů v nemocnici v Havlíčkově Brodě. Dříve pracoval jako soudce i prokurátor. V rozhovoru pro Právo řekl, že by pro něj bylo snazší v případu figurovat jako soudce než v roli obhájce.

Článek

Převzal jste obhajobu obviněného Petra Zelenky po vašem kolegovi Vítězslavu Menšíkovi z Hradce Králové. Kdo si vás vybral a z jakého důvodu?

Vybrala si mě rodina obviněného. Žije v Jihlavě stejně jako já, a chtěla mít s obhájcem svého syna bližší kontakt a širší informace o něm, zejména pokud jde o motiv činu.

Navázal jste se svým klientem už nějaký kontakt?

Hned ve čtvrtek mi bylo umožněno setkat se s ním mezi čtyřma očima, v pátek odpoledne jsem byl přítomen v Hradci Králové jeho policejnímu výslechu. Toho se zúčastnila i dozorující státní zástupkyně.

Jak výslech probíhal?

Proběhl naprosto v klidu. Šlo prozatím o jakýsi závěrečný výslech, vztahující se k příčinám trestné činnosti obviněného a k jeho motivům.

A řekl vám něco nového právě k motivu?

Připustil, že když aplikoval poprvé injekci s preparátem a prošlo mu to, něco jej nutilo k tomu, aby to zopakoval. Nebyl schopný tomu nutkání odolat, nebyl schopen přestat. Když přišel ráno do práce, otevřel chladicí box a viděl tam ten lék, nemohl si pomoci, vnitřně to nedokázal zvládnout.

Pokoušel se vám nějak zdůvodnit své tehdejší nutkání?

Řekl mi, že na oddělení ARO pracoval několik let a měl kolem sebe v podstatě denně těžké pacienty, v komatu, někteří umírali. Snad kvůli tomu postupně ztratil jakýsi vztah k životu, možná by se dalo říci, že otupěl. Pacienty dlouho léčil a pomáhal jim, a náhle se mu stalo něco v hlavě a začal dělat pravý opak.

Věříte tomu vysvětlení?

Myslím, že mluví pravdu. Svěřil se také, že když  skončil v Havlíčkově Brodě a  nastoupil do jihlavské nemocnice na úplně jiné oddělení, kde pacienti chodili, mluvili a tak dále, ani náznakem ho nenapadlo, že by tam dělal něco podobného.

Jak váš klient snáší vazbu?

Působí na mě klidným dojmem, rozhodně nemá žádné psychické problémy.

Může přijímat návštěvy?

Já jej mohu navštívit kdykoliv podle potřeby.Vyšetřovatel mi sdělil, že návštěvu někoho z rodiny mu povolí až po skončení výslechů.

Bude to těžká obhajoba?

Byl jsem šestnáct let soudcem, zhruba rok jsem pracoval i u krajského soudu v Brně. Tam jsme soudil i vraždy. Obhájce dělám dvanáct let. Vím tedy dobře, že obhajovat hrdelní zločiny je nepochybně těžší, než soudit.

Reklama

Související témata:

Související články

Zelenka - slušný a pracovitý chlapec

Byl to nadstandardně pracovitý člověk, shodují se lidé, kteří s ním v havlíčkobrodské nemocnici přišli do styku. Sám se vzdělával, byl milý a spolehlivý....

Výběr článků

Načítám