Hlavní obsah

Novotný: Tomšovicová mi vyplatila zálohu za odstranění Slonkové

Novinky, Petr Pokorný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

ČESKÉ BUDĚJOVICE

Připravovaná vražda novinářky Sabiny Slonkové měla stát půl miliónu korun. Zaznělo to v úterý u Krajského soudu v Českých Budějovicích z úst Evy Tomšovicové a Michala Novotného, kteří jsou spolu s bývalým generálním sekretářem ministerstva zdravotnictví Karlem Srbou a podnikatelem Petrem Volfem obžalováni z jejího zosnování.

Foto: Radek Vráblík
Článek

"Nikdy jsem o život Sabiny Slonkové neusilovala. Necítím se vina vůbec z ničeho," tvrdila nicméně při svém výslechu Tomšovicová.

Čtveřice lidí, která podle státního zástupce Barnabáše Lišky smrt novinářky plánovala, nyní sedí v největší soudní místnosti českobudějovické justiční budovy velmi sklesle. Například Volf několik hodin ani nezvedne hlavu, pryč je i jistota kdysi vlivného státního úředníka a agenta vojenské rozvědky Karla Srby. Je pohublý, přesto v kvalitním obleku s dokonale střiženými vlasy i vousy. Stěžuje si na svůj psychický stav. V úterý však chvílemi častoval úsměvy členy vězeňské stráže.

Výpověď Novotného

"Tomšovicová nám na společné schůzce s panem Volfem řekla, že zmíněná novinářka dělá jejím šéfům problémy, a že je jí třeba zavřít hubu," uvedl Novotný, který přiznal, že na odstranění Slonkové se dohodl s bratrancem své bývalé ženy Karlem Rziepelem-Jánským. Pachatel činu měl dostat 300 tisíc korun, Novotný s Volfem pak oba po 100 tisíci korunách. Od Tomšovicové pak údajně vyinkasoval zálohu ve výši 50 tisíc korun.

Tomšovicová měla sehnat výbušninu. "Řekla mi, že to, co jsem dostal, by zlikvidovalo polovinu Vimperka," vypověděl Novotný s tím, že část semtexu a jednu rozbušku následně předal Rziepelovi, který s tímto materiálem odjel do Prahy. "Pochopil jsem, že jede zlikvidovat tu ženu," konstatoval, a to i přesto, že stále dokola tvrdil, že nevěřil tomu, že by byl Rziepel vraždy schopen. Připustil dokonce i to, že si byl vědom toho, že recidivista známý v podsvětí jako Citrón občas spolupracuje s policií. I tak mu poskytl peníze na pořízení pistole.

"Druhý den mi Karel volal, že Slonkovou usmrtil třemi výstřely. Poslal jsem Tomšovicové sms zprávu OK, která měla znamenat, že je vše vyřízeno. Když jsem pak pro ni jel do Chorvatska, ptala se mě, jestli by ten blonďatý asistent (Rziepel) dokázal zlikvidovat další osobu," dodal.

Tomšovicová stále vinu popírá

Tomšovicová svaluje vinu na Srbu, který ji zcela popírá. "Při návštěvě Paříže mi inženýr Srba řekl, zda by bylo možné Slonkové hubu ne rozbít, ale zavřít. Jiří Sitár mu tehdy řekl, že to umí zařídit za milión korun. Z Paříže jsem poslala sms Novotnému, jestli by to bylo možné. Ve zprávě, která přišla zpět bylo, že ano. To jsem oznámila Srbovi a on řekl, že ano, že je to levnější nabídka než od Sitára," sdělila soudu Tomšovicová.

Tvrdila však, že o semtexu nic nevěděla a odmítla i to, že by Novotnému zaplatila 50 tisíc jako zálohu. Soudce se naopak snažila přesvědčit, že za pojmem zavřít hubu si představovala úplatek. "Nedokázala jsem si představit, že by někdo za tyto peníze dokázal někoho zabít," tvrdila Tomšovicová.

"Prostě lže," okomentoval její výpověď Srbův obhájce Miroslav Kříženecký.

Zítra proběhne výslech Citróna

Soudce Slavomír Cirhan dnes uvedl, že soud bude případ projednávat do pátku a poté líčení odročí pravděpodobně na duben, kdy by měla být vyslechnuta také Slonková. Líčení se bude muset podle Cirhana odložit proto, že se protahují výslechy obžalovaných. Ve středu ještě soud zřejmě vyslechne Rziepela.

Reklama

Související články

Srba: vraždu Slonkové jsem si neobjednal

Celodenním výslechem bývalého generálního sekretáře ministerstva zahraničí a agenta vojenské rozvědky odstartovalo v pondělí u Krajského soudu v Českých...

Výběr článků

Načítám