Hlavní obsah

Novodobí otrokáři nutili na Jičínsku bezdomovce, aby jim sloužili

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Královéhradečtí krajští kriminalisté ve středu v časných ranních hodinách zadrželi a ještě téhož dne v podvečer obvinili trojici Slováků ze spáchání trestného činu obchodování s lidmi a přečinů úvěrového podvodu, útisku a podvodu. Tipovali si lidi bez domova a ty pak nutili, aby jim sloužili.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle policie si dva muži (50 a 29 let) a jedna žena (49 let), zadržení na Jičínsku a kteří jsou příbuzní, v době nejméně od května 2011 do července 2013 hledali osoby v sociálně tíživé situaci bez domova a slibovali jim práci a ubytování.

„Tyto osoby většinou přebývaly na velkých vlakových nádražích a žily z důchodů nebo z dávek poskytovaných v hmotné nouzi. V okamžiku, kdy na nabídku oslovená osoba kývla, sebrali jí všechny doklady a odvezli ji pod příslibem sepsání pracovní smlouvy k sobě domů. V tu chvíli jim ale takový člověk začal sloužit, vykonávat pro ně veškeré manuální práce, a to v podstatě formou novodobého otrokářství bez možnosti úniku,“ uvedla policejní mluvčí Ivana Ježková. Tito lidé se podle ní ocitli plně v jejich moci, protože neměli doklady a vlastně ani kam jít.

Bez jídla a ve špíně  

Za velmi malý příděl potravy a v zoufalých hygienických podmínkách, někdy i za použití fyzických trestů, nutili obvinění tyto bezdomovce k podpisům úvěrových smluv.

„Brali si na ně půjčky a úvěry, většinou u nebankovních ústavů. Pro tento účel předkládali falešná potvrzení o jejich příjmech tak, aby na úvěr dosáhli. Peníze nebo získané movité věci pak používali pro svoji potřebu, aniž by půjčku začal kdokoliv splácet. Odpovědnost a vina padla samozřejmě na toho, kdo si o úvěr požádal a dostal ho, tedy na právě jimi zneužívanou osobu,“ vysvětlila Ježková.

Podobně zotročovali na Slovensku 

V průběhu zmíněných let vystřídali několikrát i místo bydliště, tedy i místa páchání trestných činů. Stěhovali se vždy v okamžiku, kdy začali dlužit vysoké částky na nájmu a pronajímatel po nich chtěl dluh splatit.

Kriminalisté mají zadokumentováno jejich jednání v Pardubickém kraji, kraji Vysočina i v Královéhradeckém kraji.

V současné době jsou všichni obvinění v policejní cele, kde budou čekat na verdikt soudu o případné vazbě. Pokud budou odsouzeni, všem třem obviněným hrozí až 12leté tresty odnětí svobody.

„Bez zajímavosti jistě není ani skutečnost, že žena a starší muž byli za obdobnou trestnou činnost již v prosinci 2011 na Slovensku odsouzeni k podmínečně odloženému trestu odnětí svobody,“ dodala Ježková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám