Hlavní obsah

Nové fotky obžalobě Kramného zřejmě nezabrání

Právo, Radim Vaculík

Dosud neznámé fotografie Moniky (36) a Kláry Kramných (8), které zemřely předloni v červenci během dovolené v Egyptě a z jejichž smrti je podezřelý manžel a otec Petr Kramný (36), zřejmě nemohou způsobit v jeho kauze zásadní obrat.

Foto: Jiří Tomaškovič, Právo

Petr Kramný před jednáním soudu o uvalení vazby.

Článek

Myslí si to Právem oslovení právníci i dozorový státní zástupce z Ostravy Vít Legerský. O zvratu je naopak přesvědčena Kramného advokátka Jana Rejžková, která si chce kvůli nim vyžádat nový znalecký posudek.

Policie ani žalobce o nich nevěděli

Čtyři desítky snímků zachycují nahá těla obou Češek údajně krátce před egyptskou pitvou. Nedávno je obdržela televize Nova od nejmenovaného advokáta. Fotografie se objevily krátce poté, co policie vyšetřování případu uzavřela a Legerskému předala návrh na obžalobu Kramného s tím, že jej podezírá z vraždy manželky i dcery pomocí elektrického proudu.

Policisté ani státní zástupce o nich až donedávna neměli ani tušení. Jejich existence však podle zjištění Práva neovlivní názor státního zástupce, který chce během května rozhodnout o případném podání obžaloby.

BEZ KOMENTÁŘE: Petr Kramný přichází k souduVideo: Jiří Tomaškovič, Právo

Důkazem až u soudu?

Podle informací Práva Legerský neuvažuje o tom, že by kvůli těmto fotkám znovu otevřel již uzavřené dokazování. „Nejdříve se musí zjistit, co to je za fotky, zda jsou autentické, co zachycují. V té syrové formě, jak nám byly předloženy, je to prakticky k ničemu a v tuto chvíli si nedokážu představit, že by to byl procesně účinný důkaz,“ má jasno Legerský.

Není navíc zatím ani jasné, zda se nejedná o podvrh. Legerský by tak měl stihnout termín určený trestním řádem, který určuje maximálně možnou dobu pro držení Kramného ve vazbě.

Ta činí 16 měsíců do podání obžaloby a následného přijetí obžaloby soudem. Vzhledem k tomu, že Kramný sedí ve vazbě od 17. února loňského roku, vyprší v polovině června.

Pak by o prodloužení pobytu obviněného za mřížemi rozhodoval soudní senát, který by mohl nechat Kramného ve vazbě do vynesení pravomocného verdiktu dalších 32 měsíců. Pokud by se lhůta nestihla, Kramný by musel být propuštěn na svobodu.

Jako důkaz během hlavního líčení

Podle Legerského nebo Právem osloveného nezainteresovaného advokáta Jaroslava Ortmana není reálné ani to, že kvůli fotografiím soud vrátí případ k došetření. Snímky však mohou být předloženy jako důkaz během hlavního líčení. Nicméně stále je otázka, jak by mohly Kramnému pomoci. Není jasné, kdo je pořídil a za jakým účelem.

Kramný se sice může hájit tím, že s těly před pitvou mohl manipulovat někdo nepovolaný, nicméně podle Ortmana i právničky rodiny poškozených žen Kláry Long Slámové budou stěžejní expertizy českých znalců.

„Pořád si myslím, že rozhodující budou závěry znaleckých posudků, tedy toho pitevního a pak toho, který bude řešit, jak mělo k té smrti dojít, tedy nějaký posudek na elektřinu. To je podle mě určující a na tom bude stát verdikt soudu,“ uvedl Ortman.

Je prý nevinný

Stejně Long Slámová míní, že dotyčné snímky nemohou nijak změnit současnou důkazní situaci. „Ty fotky nepřinášejí a neprokazují nic nového, nejde z nich nic zjistit. V žádném případě nevedou k nějakým pochybnostem, protože posudky jsou jasné, stejně jako pitva v ČR. Tam to nejde zmanipulovat, aby se něco ukázalo, anebo naopak neukázalo,“ poznamenala Slámová.

Kramný tvrdí, že je nevinný a jeho žena s dcerou zemřely na následky otravy, což napsal do své zprávy i egyptský patolog. Jenže česká policie si nechala vypracovat expertizy, které prý ukazují, že obě Češky zemřely 29. července 2013 odpoledne. Kramný však tvrdil, že týž den večer bylo rodině špatně a že svou ženu a dceru našel mrtvé až další den kolem třetí hodiny ranní.

Pitva v ČR údajně taky neukázala, že by matka s dcerou trpěly před smrtí průjmy. Čeští znalci také poukázali na to, že egyptský patolog pitvu neprovedl důkladně a část těl vůbec nezkoumal.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám