Hlavní obsah

Novanská, obviněná v kauze poslance Ratha, zůstane ve vazbě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Okresní soud Praha-východ ve středu v neveřejném zasedání rozhodl o ponechání členky představenstva společnosti ML Compet Lucie Novanské, obviněné v kauze poslance Davida Ratha, ve vazbě. Soud zamítl její žádost o propuštění, protože hrozí obava, že by v trestné činnosti pokračovala. Rozhodnutí přezkoumá Krajský soud v Praze, žena proti verdiktu podala stížnost.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Rozhodnutím byla zároveň zamítnuta nabídka peněžité záruky ve výši 500.000 korun, nabídka písemného slibu a probačního dohledu," uvedl mluvčí soudu Jiří Wažik.

Soud od minulého týdne řeší žádosti všech vazebně stíhaných lidí v Rathově kauze. U dvou obviněných již okresní soud uvedl, že by se na svobodu mohli dostat. Jde o šéfa stavební společnosti Konstruktiva Branko Pavla Drážďanského a předsedu představenstva společnosti Puro-Klima Martina Jireše. Kvůli stížnosti státního zástupce se však případy bude zabývat ještě krajský soud. O vazbě dalšího stíhaného, někdejšího poslance Petra Kotta, bude soud rozhodovat ve středu odpoledne.

Kriminalisté poslance Ratha v polovině května obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Minulý týden Sněmovna rozhodla, že ho vydá ke stíhání i kvůli dalším údajným úplatkům. Bývalý středočeský hejtman si je prý vzal za to, že zasahoval do soutěže na nákup vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici. Právě společnost ML Compet si podle médií Středočeský kraj najal pro přípravu tendrů po celém kraji, zejména u dostaveb některých krajských nemocnic.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám