Hlavní obsah

Nouzový stav dramaticky snížil počet dopravních nehod, na Liberecku se oficiálně nebouralo

Novinky, ČTK, bad, ok

Vyhlášený nouzový stav se pozitivně projevil na nehodovosti na silnicích. Policie eviduje oproti stejnému loňskému období až čtyřicetiprocentní pokles, který samozřejmě souvisí s nižším provozem. V Libereckém a Karlovarském kraji byla uplynulá neděle dokonce úplně bez nehod.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Celorepublikově se od zavedení nouzového stavu do neděle, tedy od 12. do 22. března, snížil počet dopravních nehod za stejné období v roce 2019 o téměř čtyřicet procent, na 1783 oproti loňským 2955.

Foto: Novinky

Srovnání počtu dopravních nehod v ČR

Zajímavé srovnání nabízí například rozdíl počtu nehod v Praze, kdy za stejné období v roce 2019 došlo k 736 dopravním nehodám, zatímco letos „pouze“ ke 330, což představuje pokles o 55 procent. Kupříkladu tuto neděli policie registruje 14 nehod oproti loňským třiaosmdesáti.

Liberecký i Karlovarský kraj v neděli bez nehod

Předposlední březnová neděle vyšla na silnicích ještě lépe v Libereckém a Karlovarském kraji, kdy policisté nemuseli řešit ani jednu dopravní nehodu.

„Samozřejmě nelze vyloučit, že se nějaká drobnější stala a řidiči ji řešili přes euroformulář,“ podotkla krajské mluvčí liberecké policie Dagmar Sochorová. Podle ní šlo o první beznehodový den v kraji v tomto tisíciletí. „Ani velitel naší dopravní policie nepamatuje, že by byl den, kdy by nám v kraji nebyla oznámena ani jedna dopravní nehoda,“ uvedla Sochorová.

SPECIÁL: COVID-19 | Vše o nákaze, rady a tipy, jaké jsou příznaky

Koronavirus

Menší počet dopravních nehod v posledních dnech souvisí i s omezeními, která platí v rámci zamezení šíření nového koronaviru. Provoz na silnicích je po zavedení nouzového stavu od 12. března výrazně slabší. „Nehod není méně jen u nás, je to celorepublikový trend,“ uvedla Sochorová. V neděli byl den bez nehod podle statistik policie i v Karlovarském kraji, ve čtyřech dalších krajích policisté řešili po jedné nehodě.

Fatálních nehod je pořád dost

Mrtvých při nehodách bohužel nijak výrazně neubylo, během nouzového stavu zemřelo na silnicích deset lidí, což je o dva méně než za stejné období loni.

O dvě třetiny však poklesl počet těžce zraněných z 59 loni na letošních 20.

Reklama

Výběr článků

Načítám