Hlavní obsah

Nosil oblek kočičky a zneužíval děti, tvrdila o muži exmanželka. Sama skončila před soudem

Právo, Petr Kozelka

Jen těžko zhojitelné rány do vztahu dětí s otcem přineslo obvinění mužovy bývalé ženy, která po rozpadu manželství obvinila expartnera ze sexuálního zneužívání jejich dvou malých dětí. Vyšetřování muže očistilo, ale své děti už čtyři roky vídá pouze během krátkých setkávání za dohledu odborníků. Na lavici obžalovaných nyní u brněnského městského soudu sedí matka, které hrozí až osm let vězení za křivé obvinění.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Když se manželství rozpadlo, přispěchala matka na sociálku a policii s tím, že otec se měl k dětem nevhodně chovat.

Vyšetřovatelům oznámila, že manžel se s dětmi tehdy ve věku tři a pět let díval na porno, oblékal se do kostýmu kočičky a v tomto převleku prý močil a kálel. S dětmi měl také provádět praktiky naznačující zneužívání, přičemž prý dětem zakazoval o celé věci s někým mluvit. Poté přidala i informace o tom, že ji manžel týral.

Narušený vztah s dětmi 

Obsáhlé vyšetřování, které trvalo přes dva roky, muže sice očistilo, zároveň ale dlouhá doba vážně narušila vztah mezi ním a jeho dětmi. Ty totiž nejprve několik měsíců neviděl a i po svém očištění může děti, které má v péči jeho exmanželka,  vídat jen pod dohledem odborníků v krizovém centru. Podle verdiktu opatrovnického soudu by měl děti vídat už i o víkendu, matka mu je ale odmítá předávat.

„Děti občas budily dojem, že jsou matkou naváděny. Říkaly mi, že máma o tátovi prohlásila, že je pronásleduje, snaží se nás zničit, přetvařuje se a je zlý,“ sdělil u soudu psycholog krizového centra, který byl přítomen asistovaným stykům.

Přestože původní znalecké posudky podpořené prohlášením dětí ukazovaly na otcovu vinu, kdy mu za znásilnění hrozilo až 12 let vězení, další dokazovaní ukázalo něco jiného.

„Děti působily napjatě, stísněně. Děvče dělalo dojem, že má hovořit o věcech spojených s oním kostýmem kočičky, pak s úlevou vysvětlila, že žádný takový kostým neexistoval,“ řekla u soudu dětská psycholožka přítomná výslechu dětí.

Znalkyně: Je to hysterická osobnost

V kauze bylo už vypracováno několik znaleckých posudků, přičemž původní ukazovaly na věrohodnost matky, její traumatizaci a podle znalců dokonce trpěla posttraumatickou stresovou poruchou. Jenže když se karta začala obracet, k dalšímu vyšetření už se žena nechtěla dostavit a přišla až poté, co dostala pokutu, a celý proces tak protáhla o tři měsíce. Znalci pak zjistili, že žádnou posttraumatickou stresovou poruchou netrpí.

„Je to hysterická osobnost, u těchto lidí je sklon ke lhaní, zákeřnosti, je to účelově manipulující člověk. Podle ní bylo vše výborné, a naopak nekonečně špatné na straně manžela,“ prohlásila znalkyně.

Reklama

Výběr článků

Načítám