Hlavní obsah

Noční bouře rozvodnila řeky na Děčínsku, hasiči evakuovali dětský tábor

– Varnsdorf

Noční bouřka rozvodnila řeky na Děčínsku. Podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu platí na Mandavě ve Varnsdorfu od 04:00 stav ohrožení, řeka tam už ale klesá. Druhý povodňový stupeň platí podle hasičů na Chřibské Kamenici a také na Kamenici v Hřensku. I tam už ale hladiny pomalu opadají.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Severními Čechami se v noci na sobotu znovu prohnaly bouřky, byly ale slabší než ve čtvrtek. "Museli jsme v noci znovu evakuovat dětský tábor, který ohrožovala stoupající voda v Chřibské Kamenici," řekl operační důstojník ústeckých hasičů. Na Děčínsku hasiči hlavně čerpali vodu ze zatopených sklepů a odstraňovali popadané stromy. Bylo jich ale mnohem méně než ve čtvrtek.

Na Děčínsku napršelo za posledních čtyřiadvacet hodin kolem 36 milimetrů srážek. Nejsilnější průtrž zažil v noci Šluknov, kde za jedinou hodinu spadlo 25 milimetrů srážek a kanalizace nestíhala vodu pobrat. Podobně to vypadalo i v nedalekém Varnsdorfu a na dalších místech. "Událostí ještě bude zřejmě přibývat, jak se lidé probouzejí," dodal operační.

V sousedním Libereckém kraji měli hasiči podstatně klidnější noc. Noční bouřku neprovázel silný vítr a tak odstraňovali jen čtyři spadlé stromy na Jablonecku, v Liberci a Turnově. Na pěti místech pak čerpali vodu. Déšť podmáčel i násep u silnice I/14 na Jablonec a hlína zavalila jeden pruh Tanvaldské ulice. Spadlý strom ráno na více než hodinu znovu zastavil provoz na železniční trati mezi Lomnicí nad Popelkou a Starou Pakou. Na Semilsku stále platí kalamitní stav vyhlášený v pátek energetiky. Bez proudu zůstávají desítky domácností.

Na Semilsku stále platí kalamitní stav vyhlášený v pátek energetiky. Bez proudu zůstávají desítky domácností. "Většinu poruch na vysokém napětí se už podařilo odstranit, technici pracují na posledních třech," řekla dnes ČTK mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárka Beránková. Zbývá ale podle ní ještě hodně poruch na napětí nízkém, a tak zatím nebyl kalamitní stav na Semilsku ani Královéhradecku odvolán.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám