Hlavní obsah

Nikulina zatím nelze vydat, Ústavní soud nejdřív rozhodne o jeho stížnosti

– Praha • Aktualizováno
Právo, ČTK, rav

Údajného hackera Jevgenije Nikulina zatím nelze vydat ke stíhání ani do USA, ani do Ruska. Ústavní soud (ÚS) totiž odložil vykonatelnost usnesení Městského soudu v Praze, který vyslovil přípustnost vydání do obou zemí. Odklad potrvá, dokud ÚS nerozhodne o Nikulinově stížnosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Dopadení hackera v PrazeVideo: Policie ČR

 
Článek

O vydání Nikulina k trestnímu stíhání požádaly úřady jak ze Spojených států, tak z rodného Ruska, a české soudy připustily obě tyto možnosti. Kam nakonec Nikulin poputuje, to je v rukou ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO).

Jenže ani ten zatím o dalším osudu vyučeného automechanika nesmí rozhodnout. Do případu totiž vstoupil Ústavní soud, kam Nikulin podal stížnost proti rozhodnutí soudů o přípustnosti jeho vydání do USA.

„Dne 22. února nám bylo doručeno rozhodnutí Ústavního soudu o odkladu vykonatelnosti rozhodnutí o vydání klienta. Bylo odloženo do doby, než soud rozhodne o samotné ústavní stížnosti pana Nikulina,“ upřesnil v pondělí obhájce Martin Sadílek. [celá zpráva]

Foto: repro Instagram

Milovník drahých vozidel Jevgenij Nikulin na obrázku z automobilové výstavy zveřejněný na jeho instagramovém profilu.

Rusa zadržela česká policie předloni v říjnu v Praze na základě amerického zatykače, který ho spojuje s celkem devíti skutky z let 2012 až 2013. Údajně se dopustil útoků na sociální sítě LinkedIn a Formspring a webové úložiště Dropbox. USA požádaly o Nikulinovo vydání nótou předloženou českému ministerstvu zahraničí 16. listopadu 2016.

Ministerstvo spravedlnosti však následně obdrželo extradiční žádost Ruska vydanou také 16. listopadu a podloženou zatykačem kvůli internetové krádeži z roku 2009 v řádu desítek tisíc korun. Zatykač vydal moskevský soud 10. listopadu 2016.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Stráž zásahové jednotky střeží jednací síň vrchního soudu, který v pátek 24. listopadu 2017 projednával stížnost ruského hackera Jevgenije Nikulina.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám