Hlavní obsah

Nikdy jsem tam nebyl, řekl obžalovaný z loupeže ve zlatnictví, při které postřelili svědka

Právo, Aleš Fuksa
Uherské Hradiště

Případ nepovedeného loupežného přepadení zlatnictví v Uherském Hradišti, odkud si chtěla dvojice lupičů odnést šperky v hodnotě 1,2 miliónu korun, začal v úterý rozplétat Krajský soud ve Zlíně. Státní zástupce Leo Foltýn viní z přepadení dvaačtyřicetiletého Miloše Zezulu a osmadvacetiletého Martina Skalického z Hodonínska.

Soud rozplétá případ přepadení zlatnictví v Uherském HradištiVideo: Aleš Fuksa, Právo

 
Článek

K soudu se v úterý dostavil pouze mladší z obžalovaných, který však tvrdí, že s případem nemá nic společného. Zezula odmítá vypovídat. Oběma mužům hrozí za ozbrojenou loupež a poškození cizí věci až dvanáctileté vězení.

K loupeži v uherskohradišťské Hradební ulici došlo 8. září 2015 před polednem. Pachatelé ke klenotnictví přijeli na motocyklu. Jeden měl pistoli. „Do prodejny vstoupili s přilbami a kuklami na hlavách, aby zamezili své identifikaci. Bránili v  odchodu prodavačce. Ze strachu nekladla odpor. Nereagovali na její křik o pomoc,“ uvedl státní zástupce Leo Foltýn.

Ta obžaloba je velký nesmysl. Tohle, kdyby absolvoval student, tak neudělá trestně právní zkoušku.
Narcis Tomášek, obhájce

Prosebné volání vyslyšela dvojice mužů, kteří se postavili útočníkům při jejich odchodu z kradenými šperky. Oba drželi dveře do zlatnictví, aby dvojice nemohla utéct. Vyšší z lupičů však páčidlem prosklil skleněnou výplň dveří a střepy poškodil zrak jednomu ze svědků.

Svědka střelili

„Vyšší na nás namířil pistoli, muž vedle mně říkal, že nevidí. Šli jsme do boku a uvolnili jsme ty dveře,“ řekl svědek, který v minulosti osmnáct let pracoval u policie. Při útěku ještě tento muž stihl duchapřítomně chytnout tašku se šperky a povalit menšího z útočníků na zem. V tu chvíli k němu ale zezadu přišel druhý lupič a střelil jej do lýtka. Když svědek nechtěl tašku pustit, utekla dvojice k motorce bez registrační značky a ujela.

Obžalovaný Skalický u soudu vinu odmítl. „Vůbec nerozumím tomu, jak jsem se sem dostal. Nikdy jsem v klenotnictví v Uherském Hradišti nebyl. S tou loupeží nemám nic společného. Neznám místní uličky, jezdím sem pouze do aquaparku,“ řekl. Motocykl lupičů, který zachytily kamery, prý nepoznává, ani helmu, boty a mikiny jezdců.

Foto: Právo

Martin Skalický obviněný z přepadení zlatnictví v Uherském Hradišti.

Dvojici lupičů usvědčují podle státního zástupce pachové stopy nalezené na místě činu. Podle Skalického obhájce Narcise Tomáška však policie odebrala pachové stopy jeho klientovi v rozporu se zákonem.

„Ta obžaloba je velký nesmysl. Tohle, kdyby absolvoval student, tak neudělá trestně právní zkoušku. Neexistují žádné důkazy a pokud se obžaloba opírá o pachovou stopu, jsem naprosto přesvědčený, že byla získána v rozporu s trestním zákonem. Mému klientovi odebírali policisté pachovou stopu vícekrát, přitom je to neopakovatelný úkon. Technické podmínky nebyly dodrženy,“ řekl Právu obhájce.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám