Hlavní obsah

Nic jsem nepil, tvrdil primář před soudem. Nařčení ze záměny krve odmítl

Právo, Patrik Biskup
Domažlice
Aktualizováno

Žádný alkohol jsem před jízdou nepožil. To ve čtvrtek tvrdil u soudu bývalý primář chirurgie v Domažlicích Michal Kravec. Žalobce ho viní z toho, že nařídil zdravotní sestře odebrat krev hospitalizovanému pacientovi, kterou pak vydával za svoji, aby se vyhnul postihu za řízení v opilosti.

BEZ KOMENTÁŘE: Primář přichází k souduVideo: Patrik Biskup, Právo

 
Článek

Pětačtyřicetiletému lékaři policisté před dvěma lety při silniční kontrole naměřili v dechu půl promile alkoholu. Odvezli ho do nemocnice k odběru krve, přičemž vzorek byl negativní a přestupkové řízení bylo následně zastaveno.

Podle státního zástupce Josefa Vojty primář přikázal zdravotní lůžkové sestře, aby odebrala krev jednomu z pacientů, aniž by k tomu byl jakýkoli důvod. „Následně nařídil staniční sestře, aby krev pacienta zaměnila s jeho krví, kterou mu odebrala pro zjištění alkoholu v krvi,“ uvedl Vojta.

Kravec nařčení se záměnou krve odmítl. „Sestra mi krev odebrala na chirurgické ambulanci pod dozorem policisty. Já jsem neměl důvod s krví jakkoliv manipulovat,“ prohlásil obžalovaný chirurg.

Dodal, že původně policisté ani krevní zkoušku nepožadovali s tím, že podle nadýchaných hodnot by se jednalo pouze o přestupek. „Když jsme ale na služebně sepisovali protokoly, tak se situace změnila a policisté mě eskortovali zpět do nemocnice k odběru krve,“ dodal Kravec.

Na otázku žalobce, jak si vysvětluje, že zkoumaná krev nebyla jeho, primář u soudu řekl: „Tohle si nedokážu dát dohromady. Nemám tušení, kdo ji mohl vyměnit. Vím ale o dvou případech záměny vzorku odebrané krve, které se v minulosti staly v domažlické nemocnici,“ prohlásil Kravec.

Naměřili mu půl promile

Kravce zastavili policisté v noci na 21. února 2014 v Mánesově ulici a při dechové zkoušce mu naměřili půl promile alkoholu. „Řidič nám poté oznámil, že je primářem a že ho volají do nemocnice k akutnímu zákroku u pacienta v ohrožení života,“ vypověděl před soudem policista Jiří Jansa s tím, že ho tam s kolegou odvezli.

Primář to po mně chtěl, věděla jsem, že když to neudělám, tak letím z práce.
Sestra, jež vyměnila krev

Podle něho si Kravec v nemocnici oblékl bílý plášť a odešel na operační sál. „Řekl, že tam za ním nesmíme, a tak jsme zůstali před dveřmi s tím, že kolega se snažil zjistit, zda na sále skutečně probíhá nějaká operace, neboť se nám nelíbilo, že by měl lékař provádět zákrok pod vlivem alkoholu. Asi po deseti minutách primář vykoukl ze dveří a divil se, že jsme stále tady,“ pokračoval policista.

Po asi hodině a půl přišel za policisty zástupce ředitelky nemocnice s tím, že doktor Kravec s nimi bude spolupracovat. „Opakovaně se podrobil dechové zkoušce, která byla opět pozitivní, a pak jsme ho převezli na obvodní oddělení k dalším vyšetřovacím úkonům. Tam sám sdělil, že chce krevní zkoušku, kterou předtím odmítal,“ řekl dále Jansa.

Sestra vše přiznala

Proto policisté odvezli Kravce zpět do nemocnice, kde mu sestra na chirurgické ambulanci odebrala krev. „Nesledoval jsem, co se s krví děje. Sestra nám pak dala obálku se zkumavkou s krví označenou jménem,“ uzavřel policista.

Staniční sestra Věra Karbanová u soudu přiznala, že zkumavky vyměnila. „Primář to po mně chtěl, věděla jsem, že když to neudělám, tak letím z práce,“ uvedla Karbanová s tím, že později, když případ začala vyšetřovat policie, si ji Kravec zavolal do kanceláře.

„Řekl mi, že na mě spoléhá a že se mi bude revanšovat,“ prohlásila sestra. Za své jednání se stydí. „Beru to jako osobní selhání po psychickém nátlaku,“ dodala.

Zatímco za přestupek spojený s alkoholem za volantem by Kravec dostal maximálně desetitisícovou pokutu a půl roku by nesměl řídit, teď mu za přečin poškození cizích práv hrozí dva roky vězení a zákaz výkonu povolání.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám