Hlavní obsah

Než zabil policisty, spáchal 34 přestupky

Novinky, Radim Kijonka, Ivan Trnka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Než podnikatel Zdeněk Bulawa s dvěma promilemi alkoholu v krvi zabil svým mercedesem v noci z pátku na sobotu tři policisty v hlídkovém voze, měl už v kartě řidiče zaznamenány neuvěřitelné 34 dopravní přestupky. Mezi nimi nechyběl alkohol za volantem a zavinění dopravní nehody, potvrdila v úterý mluvčí policejního prezídia Blanka Kosinová.

Foto: ZOO Ostrava
Článek

Strážci zákona mu zabavili řidičský průkaz kvůli řízení pod vlivem alkoholu již v roce 1996.

V Přerově zranil dva lidi

O tři roky později zavinil dopravní nehodu v Přerově. V autě, se kterým se střetl, byli vážně zraněni dva lidé. Opět přišel na krátkou dobu o řidičák. "V roce 2000 byl soudem odsouzen pro maření výkonu úředního rozhodnutí s vyslovením zákazu činnosti na 18 měsíců. To se týkalo řízení motorových vozidel. Řidičské oprávnění opět získal po uplynutí trestu 20. ledna 2002," řekla Právu Kosinová.

"V minulosti se dopustil porušení snad všech dopravních předpisů. Počínaje od špatného parkování až po závažná porušení předpisů, vysoká rychlost nebo jízda na červenou," doplnila karvinská policejní mluvčí Zlatuše Viačková.

Přestupků se podle ní dopouštěl po celé republice. V kartě řidiče má nejčastěji překročení rychlosti, například v Praze nebo Znojmě. Pokaždé mu však řidičák úřad nebo soud vrátily. "Dokud poslanci zákony nezmění a nezpřísní, tak jsme bezmocní," podotkla.

Starosta nařčení z nadržování odmítá

Těšínští policisté netají, že jsou v boji s místními piráty silnic bezmocní. "Většinou jde o známé místní podnikatele, kteří si tady dělají, co chtějí. Řidičáky jim odebrat nemůžeme a na radnici jsme krátcí," řekli Právu. Podle nich předávají ročně stovky dopravních přestupků místnímu úřadu, který je údajně důrazně neřeší. "Případy řidičů s alkoholem v krvi jsou kamuflovány," prohlásili.

Starosta Českého Těšína Jindřich Sznapka (ČSSD) nařčení odmítá. "To je úplná blbost. Nikdy jsem nikoho neovlivňoval, aby někomu dal nižší trest. Ani ty, co přestupky řeší, pořádně neznám," řekl Právu Sznapka.

Ve městě je známou postavou, co se týká obchodování s alkoholem. Než se vypracoval na starostovský post, začal s prodejem alkoholu. Stále s ním obchoduje, je významným dovozcem z Polska a Ruska. "Všechno je legální," zdůraznil starosta.

Podle výpisu z obchodního rejstříku byl Sznapka také spolumajitelem firmy provozující hrací automaty nebo taxislužbu. Jeho bratr Marek je majitelem budovy, ve kterém sídlí nevěstinec. Někteří starostu podezřívají ze styků s podsvětím, což Sznapka důrazně odmítá a označuje za lež, která ho má diskreditovat.

"Jednoznačně odmítám, že mám styky s podsvětím a podnikateli, kteří obchodují s lihem. Nikdy bych někomu neodpustil, že jel opilý," řekl starosta Právu. Bulawa je podle výpisu z obchodního rejstříku rovněž obchodníkem s alkoholem a spoluvlastníkem ostravské firmy Vinium Evropa.

Vedoucí odboru živnostenského a dopravy Eva Widnicová na místní radnici se odmítla o přestupcích Bulawy jakkoli bavit. "Když je starostou, tak pochybuji, že opravdu rozdávají na radnici tvrdé tresty," je přesvědčen jeden těšínský politik, který však nechtěl být veřejně jmenován.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám