Hlavní obsah

Neviditelný fix chrání pneumatiky před zloději

– OSTRAVA
Novinky, Aleš Honus

Novou metodu, jak snížit narůstající počet krádeží pneumatik ze zaparkovaných vozidel, zkoušejí ostravští kriminalisté. Na žádost řidičů bezplatně označují pneumatiky speciálním neviditelným fixem. Při chystaných raziích na překupníky pak budou mít majitelé označených a ukradených gum naději, že svůj majetek dostanou zpět.

Foto: Město Karviná

Ilustrační foto

Článek

Označení speciálním fixem je viditelné pouze pod speciální lampou a nedá se odstranit.

"Značkování zatím provádí deset největších pneuservisů v Ostravě, ale není problém službu v případě zájmu rozšířit i mezi další firmy," řekl ostravský kriminalista Radim Šaněk. Dodal, že příslušné pneuservisy jsou označeny velkým logem Policie ČR.

Krádeže pneumatik jsou sezónní záležitostí

Počet krádeží pneumatik, především těch rezervních, roste právě v podzimním období, kdy je mezi překupníky zvýšený zájem o kvalitní obutí. "Za poslední víkend bylo v Ostravě z automobilů ukradeno čtrnáct rezervních kol. V jiných ročních obdobích je tento druh kriminality zanedbatelný," dodal Šaněk.

Zloději si cestu časem najdou

Policie zatím neví, zda bude jejich projekt úspěšný. Je totiž možné, že překupníci rychle přijdou na to, jak označené pneumatiky odhalit. "Nevylučuji, že si příslušné zařízení překupníci obstarají. Ale pozitivní efekt bude i v tom, že už nebudou označené pneumatiky brát a toto zboží už nebude na černém trhu tak žádaným artiklem," dodal kriminalista Tomáš Landsfeld.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám