Hlavní obsah

Netrestejte rodiče za jejich pomoc, vzkázal Ústavní soud dětem

Právo, Miloslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Zřejmě hodně smutné chvíle museli zažívat rodiče z obce u Mladé Boleslavi. Pro svoji dceru dělali léta první poslední. Namísto vděku se však dočkali hořkých konců a nakonec je žena chtěla vyhodit z jejich vlastního domu. Když se tomu majitel domu, který považoval za nemorální, aby vlastní dceru udával, začal bránit po svém, udala ona jeho. A soudy ho potrestaly. Za obranu vlastní střechy nad hlavou dostal podmínku. Ústavní soud však na věc pohlížel zcela jinak. Všechny výroky svým nálezem zrušil.

Ústavní soud vyzval k úctě k rodičům a k citlivému řešení rodinných sporůVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

Půlroční podmíněný trest za porušování domovní svobody. Takovým verdiktem vyvrcholil dlouholetý spor muže z Řepova na Mladoboleslavsku, který se nejprve postaral o svoji dceru i její rodinu tím, že je nechal bydlet 18 let ve svém domě, a pak jim dokonce opatřil byt.

Z ”hnízda" mají v dospělosti vyletět děti, nikoliv rodiče.
soudkyně-zpravodajka Ivana Janů

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Namísto vděku se však dočkal toho, že ho dcera s manželem chtěli z jeho vlastního domu vystrnadit, a hádky podle soudů vyvrcholily slovním i fyzickým napadáním otce. Ten nakonec vzal spravedlnost poměrně nešťastně do svých rukou, věci dcery vystěhoval a v místnostech, které obývala, vyměnil zámky.

Foto: Miloslav Homola, Právo

Ústavní soudkyně Ivana Janů zdůvodňuje nález neobvyklého případu.

Obecné soudy musí ve svých jednáních a svými rozhodnutími podporovat a pěstovat dobré mravy.
soudkyně

Toto jednání však soudy označily za porušování domovní svobody a neoprávněné vniknutí do bytu jiného a konečný verdikt v podobě podmínečného trestu posvětil i Nejvyšší soud.

Soudci musí postupovat citlivě  

Ústavní soud však na věc pohlížel zcela jinak. Všechny výroky svým nálezem zrušil. Případem se musí znovu zabývat odvolací Krajský soud v Praze. Jak zdůvodnila soudkyně-zpravodajka Ivana Janů, v rodinných konfliktech musí soudy rozhodovat zvláště citlivě a trestní postih brát až jako poslední možnost, který vztahy nevylepší.

„Děti mají rodiče ctít a respektovat, přičemž nejde jen o morální zásadu, ale také požadavek zahrnutý v zákoně o rodině a občanském zákoníku. Z ”hnízda" mají v dospělosti vyletět děti, nikoliv rodiče,“ zdůvodňuje se v nálezu.

„Obecné soudy musí ve svých jednáních a svými rozhodnutími podporovat a pěstovat dobré mravy. Není možné, aby děti neprojevovaly svým rodičům úctu zvláště v případech, kdy pro ně rodiče hodně udělali,“ uzavřela soudkyně Janů.

Projednávání takového případu u Ústavního soudu je velmi neobvyklé, byť je zřejmě pravděpodobné, že podobně smutné záležitosti ve vztazích mezi dětmi a rodiči nebudou zdaleka ojedinělé.

Reklama

Výběr článků

Načítám