Hlavní obsah

Nestydím se, vzkázal mladík, který chtěl krýt vraha dívky. Dostal podmínku

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Kamarád Daniela Miarka, kterého minulý týden poslal Krajský soud v Plzni na 18 let do vězení za vraždu kamarádky, dostal podmíněný trest za neoznámení trestného činu. Podle zjištění Práva soud 18letého Daniela Š. nepravomocně potrestal desetiměsíčním vězením s podmíněným odkladem na dva roky.

BEZ KOMENTÁŘE: Daniel Miarko u souduVideo: Patrik Biskup, Jiří Šolc, Právo

 
Článek

Soud rozhodl trestním příkazem, tedy od stolu, aniž by obžalobu veřejně projednal. Nyní běží osmidenní lhůta, během které mohou jak odsouzený mladík, tak státní zástupce podat proti trestnímu příkazu odpor, a soud bude muset nařídit hlavní líčení.

Nacpal jsem jí nůž do krku. Za vraždu spolužačky Terezy dostal mladík 18 let

Krimi

Minulý čtvrtek, kdy soud do vězení Miarka poslal, napsal Daniel Š. na svůj facebookový profil: No Shame (Nestydím se). Oba mladíky pojí velké přátelství. Poslední víkend loňského května se spolu sešli a popíjeli alkohol.

„Dan mi řekl, že zavraždí Terezu. Jak to chce provést, mi neřekl. Já na to reagoval, že je to kravina, že tím ublíží sobě a lidem okolo. Řekl jsem mu, aby to nechal být,“ vypovídal po obvinění Daniel Š.

Foto: Simona Nálepková - Simona Photo Praha

Tereza milovala zvířata…

Tři dny nato mu přišla od Miarka zpráva na mobil: „Hotovo Dane. Je mrtvá.“ Sám mladík přiznal, že věděl hned, o koho se jedná. Místo telefonátu na tísňovou linku nebo policii odepsal: „Chceš alibi?“ Později to policistům vysvětlil, že nechtěl Miarka udat, protože je jeho kamarád. „Nechtěl jsem, aby ho dostali. Chtěl jsem mu pomoct,“ uvedl doslova do policejního protokolu.

Chtěli smazat zprávy

Ze čtení komunikace obou mladíků bezprostředně po činu mrazí v zádech. „Je ti jasný, že tohle někdo může číst. Musíme udělat nějaký kód. Vole, tohle není prdel. Měli bychom ty zprávy smazat, ať je nenajdou,“ psal Daniel Š. vrahovi.

Od něj se dozvěděl, že je schovaný, ale má v úmyslu se nechat chytit policií. „Nechal jsem tam důkazy. Stejně stihla napsat, že jsem u ní,“ odpověděl Miarko.

„Nechají tě shnít v base. Můžeš to popřít, no tak, Dane. Copak chceš celý zbytek života žít v base? Můžeš utéct do zahraničí, seš dospělej. Můžeš to zahrát na duševní poruchu,“ reagoval Daniel Š.

Za 100 let se budou lidi vraždit, napsal ve školním slohu mladík souzený za smrt dívky

Krimi

Zastání v ostré diskusi na sociální síti našel u svého otce. „Můj syn je sice pako a udělal pitomou chybu jen díky telefonu, ale není to žádný zločinec. Více méně bych to nazval mladickou nerozvážností nebo blbostí. Je mi upřímně líto, co se stalo. Soucítím s rodinou Terezky, ale bohužel už to nikdo nevrátí. Kdyby tomu mohl můj syn opravdu zabránit, tak by to udělal,“ reagoval muž na Facebooku.

Miarko zabil Terezu v den jejích osmnáctých narozenin v místě jejího bydliště ve Zdemyslicích na Plzeňsku. Počkal si na ni a pak ji ubodal. Miloval ji a neunesl, že s ním nechtěla chodit.

„Nacpal jsem jí nůž do krku. Doufám, že ji to bolelo. Když ji nemůžu mít já, nebude ji mít nikdo,“ napsal krátce po vraždě na sociální sítě. „Čin si naplánoval a provedl jako pomstu za domnělé příkoří, které se mu nestalo. Pouze to tak cítil a byl tím frustrovaný,“ uvedl soudce Jan Hostaš.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám