Hlavní obsah

Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme, objevilo se na mešitě v Brně

Právo, vtk
Aktualizováno

Na brněnskou mešitu někdo nasprejoval protiislámský nápis. Po pachateli pátrá policie. Škoda se odhaduje na 5000 korun. Nápis „Nešiřte islám v ČR! Jinak vás zabijeme“ se na modlitebně ve Vídeňské ulici objevil v pátek. Právu to řekl mluvčí policie Bohumil Malášek.

BEZ KOMENTÁŘE: Protiislámský nápis na brněnské mešitěVideo: Novinky

 
Článek

Policie zatím případ vyšetřuje pro podezření ze spáchání trestného činu poškozování cizí věci.

„Celou událost jsme již zadokumentovali. Zatím ji vyšetřujeme jako poškozování cizí věci, nicméně tato právní kvalifikace se může rozšířit,“ upřesnil Malášek.

Policie si zřejmě vyžádá vyjádření expertů na extremismus. Na základě jejich posudku pak může pachatele obvinit i ze šíření nesnášenlivosti. Kriminalisté budou vyhodnocovat také záznamy z kamerových systémů v okolí. Podrobnosti ale mluvčí vzhledem k rozpracovanosti případu neuvedl.

Foto: vtk, Právo

Na brněnskou mešitu někdo nasprejoval protiislámský nápis.

Muníb Hasana Alrawi, předseda brněnské islámské nadace, která modlitebnu provozuje, útok rázně odsoudil. „Bereme jej velmi vážně. Je nutné jej vnímat v celkové atmosféře útoků na mešity, které byly v poslední době zaznamenány v západní Evropě. Je to vážná věc a my doufáme, že policie vyšetřování nijak nepodcení,“ sdělil Právu telefonicky Alrawi, který je momentálně v zahraničí.

Připomněl, že v minulosti už řešil několik útoků na mešitu, přičemž tento poslední považuje za nejzávažnější, protože nápis obsahuje zmínku o zabíjení.

Dvojice útočníků polila brněnskou mešitu vyjetým olejem

Krimi

Policie v minulosti vyšetřovala již několik obdobných útoků. Někdo například fasádu mešity polil motorovým olejem. Jindy před budovu vysypal vepřové kosti, její kliku potřel sádlem a pověsil na ni kus vepřového masa. Muslimové přitom vepřové maso považují za nečisté. Pachatel nebyl nikdy vypátrán.

Brněnská mešita byla postavena v roce 1998 a je nejstarším zařízením svého druhu v Česku. Tuto modlitebnu využívá několik set muslimů žijících v moravské metropoli. Většinou jde o rodiny bývalých studentů brněnských vysokých škol z islámských zemí.

Muslimové našli před brněnskou mešitou vepřové kosti a maso

Krimi

Brněnské muslimské modlitebně schází klasický minaret, tedy tradiční věžička nebo alespoň její náznak. Jde o bílou budovu, která svým vzhledem architektonicky nenarušuje okolní prostor. Kromě zdobné mříže na oknech napovídá kolemjdoucím, že jde o mešitu, jen zelená mozaika na fasádě ze Sýrie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám