Hlavní obsah

Neonacisté se sejdou v letním kině

Právo, Jakub Mračno
HRADEC KRÁLOVÉ

Očekávaná akce neonacistů na východě Čech, která má být jedním z největších letošních setkání ultrapravice, už má místo konání. Dělnická strana, která neonacisty svolává na hudební a politické odpoledne, si pro svou akci pronajala letní kino Širák, přímo v Hradci Králové.

Článek

Akci nahlásil podle informací Práva Jiří Bárta, který je známým aktivistou nejtvrdší domácí neonacistické organizace Národní odpor.

"Na akcích Národního odporu mívá často projevy, příkladem může být například loňské letní setkání nazvané den Rasy. Nyní je Bárta aktivní i v dělnické straně, oficiálně působí v její organizaci ve Vlašimi,“ řekl Právu zdroj z antifašistického hnutí. Informace potvrdilo i sdružení Tolerance a občanská společnost, které se dlouhodobě zabývá monitoringem extrémní pravice v ČR.

Samotný areál letního kina, kde by měly zaznít politické projevy i „angažovaná hudba“ má podle informací Práva kapacitu 600 - 1000 lidí. Za pronájem, dohodnutý od 12.00 do 21.00 hodin mají pořadatelé zaplatit hodinovou sazbu 1600 korun.

Ačkoliv má jít o jednu z největších letošních akcí, jak policejní zdroje, tak antifašisté označili prvotní zprávy z pravicových kruhů o tom, že se v Hradci sejde až 6000 neonacistů, za fámy. Podle odhadů půjde nanejvýš o několik set lidí.

Akce se koná den před výročím Hessovy smrti

Jelikož je akce naplánována na den před výročím údajné sebevraždy známého nacistického pohlavára Rudolfa Hesse (17. 8. 1987), nepočítá se ani s velkou podporou ze zahraničí. Mezi Němci, kteří tradičně některé domácí akce neonacistů podporují, je totiž právě Hess "prioritou“, na dnes již zakázané akce k uctění jeho památky v minulosti naopak odjížděli neonacisté z Čech do sousedního Německa.

Podle některých zdrojů se ale přesto několik Německých aktivistů, ze saské NPD a z Drážďan na akci chystá. Sledovat ji bude i východočeská policie a antifašisté.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám