Hlavní obsah

Nenechal jsem si ani korunu, tvrdí exšéf dražební firmy, který měl obrat Lesy ČR

Novinky, bad
Praha

Bývalý šéf dražební společnosti Clanroy Milan Kremel (33) v pondělí u městského soudu v Praze odmítl, že by zpronevěřil více než padesát pět miliónů korun Lesů ČR, jak tvrdí obžaloba. Peníze, které Clanroy vydražil si prý nenechal, použil je údajně na uhrazení starých závazků společnosti. Kremelovi hrozí až deset let vězení.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Bývalý předseda představenstva zkrachovalé dražební společnosti Clanroy Milan Kremel u Městského soudu v Praze

Článek

Kremela obžaloba viní ze zpronevěry skoro 56 miliónů korun, o které měl připravit státní firmu Lesy ČR. Ta se chtěla zbavit svého nepotřebného majetku, a proto si v roce 2011 najala dražební společnost Clanroy. Peníze z pětatřiceti dražeb ale Lesy ČR nikdy nedostaly. „Já jsem si pro sebe nenechal ani korunu z té uváděné částky,“ prohlásil v pondělí před soudem Kremel s tím, že neví, proč jen on je obžalovaný, když v představenstvu společnosti byli další dva lidé.

„Rozhodně jsem nenakládal s prostředky dle svého uvážení,“ dodal Kremel, který jedním dechem uvedl, že některé peníze Lesů ČR se použily k umoření dluhů firmy Clanroy. „Ty peníze jsem použil na to, abych hradil závazky společnosti, které vznikly před mým nástupem do společnosti,“ uvedl Kremel. Další finance zas byly podle něj vyvedené do společností dalšího člena představenstva Josefa Šinágla.

Byla to z mé strany velká hloupost do té firmy nastoupit
Milan Kremel

Clanroy se podle Kremela v té době potýkal s finančními problémy. Každou novou platbou se hradily staré závazky, v účetnictví byl prý chaos.

„Byla to z mé strany velká hloupost do té firmy nastoupit,“ zalitoval Kremel s tím, že před svým příchodem neviděl žádné dokumenty, o tom, jak na tom společnost je. V minulosti prohlásil, že byl do čela společnosti dosazen jako bílý kůň.

„Z pohledu zákona asi vinný určitě jsem, doběhlo to až ke mně. Je to moje chyba,“ zakončil své vyjádření Kremel. Na otázky soudu i státní zástupkyně odmítl odpovídat.

Výlet do Belize

Hlavní líčení v tomto případě zahájila soudkyně Slepičková už na podzim 2014. Tehdy ale Kremel prohlásil, že se necítí zdravotně v pořádku. Soud byl proto odročen na neurčito. Kremel ovšem záhy odcestoval do středoamerického Belize. V čestném prohlášení tehdy uvedl, že se cítí ohrožený a že pobyt v ČR pro něj není bezpečný.

Kremela zadržela policie v březnu letošního roku poté, co za asistence tzv. lovců lebek přiletěl do Německa. „Chyba byla asi i odjet do Belize. Opravdu mi nebylo dobře z toho, z čeho jsem byl obviněný,“ komentoval svůj odlet v pondělí Kremel. „Následně jsem se dobrovolně vrátil, abych mohl tento soud dotáhnout do konce,“ dodal.

Případ Českých drah

Kremel je také obviněný v obdobném případu, ve kterém je na straně poškozeného taktéž státní firma České dráhy. Škoda je údajně 70 miliónů korun. „Před třemi týdny jsem byl na prostudovaní spisu. Zřejmě to vypadá, že se připravuje obžaloba,“ myslí si Kremel.

Hlavní líčení v případě Lesů ČR je prozatím naplánované do čtvrtka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám