Hlavní obsah

Německá policie zatkla hledaného exsenátora Nováka

Aktualizováno

Německá policie zatkla bývalého senátora za ODS Alexandra Nováka. V pondělí to uvedla Mladá fronta Dnes. Novák je jedním z 24 obviněných v kauze Regionálního operačního programu Severozápad, která se týká dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji. Policisté mu dosud obvinění nepředali, protože byl v době loňské razie v zahraničí.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Bývalý senátor Alexandr Novák

Článek

Mezi obviněnými jsou politici, vysocí úředníci a podnikatelé z Ústeckého a Karlovarského kraje. Velkou část obviněných tvoří hodnotitelé projektů.

Experti projekty bodovali a na základě jejich doporučení o nich definitivně rozhodoval výbor ROP Severozápad.

Operační program podpořil 536 projektů částkou 19,4 miliardy korun. Škoda způsobená obviněnými podle některých informací dosáhla 13,9 miliardy korun.

Na svobodu mu pomohli motorkáři

Novák se podle informací Práva loni v květnu vzdal českého občanství, což by však nemělo mít žádný vliv na jeho vydání, pokud by se bránil návratu do Česka. Jaké občanství nyní Novák má, přesně známo není. Údajně by ale mohlo jít o německé.

Chomutov v roce 1999, kdy byl Novák starostou, prodal akcie Severočeské energetiky a Severočeské plynárenské společnosti za víc než 317 miliónů korun. Kupec, německá firma, za zprostředkování poslal 2,27 miliónu marek (přes 40 miliónů korun), které skončily na účtu Novákových. Ze čtyřletého trestu za přijetí úplatku si Novák odpykal dva roky a jeden měsíc.

Propuštěn byl na základě žádosti mosteckého občanského sdružení Gryphons. Jde o motorkářský klub pořádající srazy a další akce pro veřejnost. Novák je fanouškem aut a motorek a podle listu motorkářům v minulosti pomohl, když zajistil některé veteránské stroje pro výstavu.

Reklama

Výběr článků

Načítám