Hlavní obsah

Němec musí na policii kvůli katarskému princi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) obdržel výzvu policie, aby se dostavil a vysvětlil okolnosti svého postupu v případu katarského prince Hámida bin Abdal Sáního stíhaného za sex s mladičkými dívkami. "Podat vysvětlení má jít počátkem příštího týdne," potvrdil jeho mluvčí Petr Dimun.

Článek

Policie si již na Němcově úřadu vyzvedla as-Sáního spis a vyslechla také několik svědků. Němec bude podávat vysvětlení v pondělí nebo v úterý. Původní podnět policii dala nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová.

Člen katarské královské rodiny byl minulý týden nepravomocně odsouzen za sex s nezletilými a mladistvými dívkami ke dvěma a půl roku vězení. Princův advokát Josef Lžičař se na místě odvolal. [celá zpráva]

"Očekával jsem, že soud provede odsouzení, postup obvodního soudu byl znám od počátku, a já se domnívám, že ani odvolání k městskému soudu na věci nic nezmění," řekl tehdy novinářům Lžičař. Zopakoval, že chystá ústavní stížnost. Stížnost podal také proti rozhodnutí soudu ponechat Sáního ve vazbě.

Němec bojuje se soudci

Ministr spravedlnosti Pavel Němec chtěl případ předat do Kataru už několik dnů poté, co k soudu dorazila obžaloba. Opřel se přitom o první odstavec paragrafu 448, podle nějž po podání obžaloby o předání případu rozhoduje ministerstvo. Argumentoval závazkem katarské strany, že bude v Sáního stíhání pokračovat.

Soud však odmítl muže pustit z vazby a nařídil líčení. Postup ministerstva označil trestní senát za nezákonný, podle něj nepřípustně zasáhl do jeho pravomoci a navíc byl v rozporu s Listinou základních práv a svobod. [celá zpráva]

Soudu se nelíbilo, že jej ministr svým rozhodnutím nutí pustit Sáního z vazby. Soudkyně argumentovala i tím, že pokud se všichni poškození a svědci nacházejí v ČR, lze těžko předpokládat, že by proces v Kataru mohl proběhnout úspěšně. Navíc se jedná o nezletilé. Právní názor soudu prvního stupně poté potvrdil i odvolací senát pražského městského soudu.

Kopii katarské žádosti už dříve soudu předložil advokát Josef Lžičař, soudkyně Monika Křikavová se jí ale odmítla zabývat. Mimo jiné uvedla, že listina není superlegalizována - není ověřena její pravost.

Kauza katarského prince nabyla až absurdních rozměrů. Němcovo ministerstvo kvůli ní má konflikty se soudci, s policií i s nejvyšší státní zástupkyní Marií Benešovou, která dala pokyn, aby policisté prověřili Němcovo jednání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám