Hlavní obsah

Někoho jsem zamordoval, ukážu ti mrtvolu, chlubil se obžalovaný ze dvou vražd

Právo, Michael Polák
Liberec

Výpověďmi svědků pokračovalo v úterý v Liberci soudní projednávání případu dvou vražd uvnitř komunity bezdomovců v České Lípě. Z ubití 52letého muže a ubodání 39leté ženy je obžalovaný jiný bezdomovec, třiadvacetiletý František Havel. Hrozí mu 15 až 20 let vězení nebo výjimečný trest.

BEZ KOMENTÁŘE: Obžalovaný u souduVideo: Michael Polak, Právo

 
Článek

Soud nyní vyslýchal další čtyři muže z českolipské bezdomovecké komunity. Všichni se dobře znali se zavražděnými i s obžalovaným. Z jejich výpovědí vyplynulo, že obžalovaný Havel se tím, že někoho zavraždil, nijak netajil. Bezdomovci, kterým se svěřil, mu to ale nevěřili. Domnívali se, že je zase opilý a chvástá se.

„Říkal, že něco udělal Soně. A pak se také ptal, jestli prý chci vidět mrtvolu, že někoho zabil,“ vypověděl jeden ze svědků o tom, co mu Havel říkal po první vraždě.

Původně jsem se chtěl pomstít za kamaráda jinému muži.
obžalovaný

„Scházíme se u větráku u Kauflandu, protože tam fouká teplý vzduch. A Franta tam za námi přišel, měl ruce od krve a řekl ´Já jsem asi někoho zamordoval´,“ popsal u soudu další svědek, jak se setkal s obžalovaným Havlem krátce po druhé vraždě.

Tělo hodil do jámy

První oběť, devětatřicetiletou ženu, měl Havel zavraždit vloni v noci na 18. listopadu u stanu pod kopcem Špičák, kde přespávala. Zasadil jí dvě rány do hrudníku nožem o délce 32 centimetrů, zasáhl srdce i plíce. Na policii uvedl, že se na ženu zlobil, protože ho předtím vyhodila ze stanu a nadávala mu. „Když mě někdo naštve, tak nevím, co dělám,“ uvedl. Tělo ženy pak odtáhl za kotníky a hodil do jámy.

Druhá vražda se stala 1. prosince v opuštěném areálu někdejšího městského nádraží v České Lípě. Tady měl Havel cihlami ubít devětapadesátiletého muže. „Původně jsem se chtěl pomstít za kamaráda jinému muži. Ten tam ale nebyl, tak to odskákal Karel,“ uvedl policistům.

Foto: Michael Polák, Právo

Obžalovaný František Havel

Své oběti zasadil dvěma cihlami několik velmi silných úderů do hlavy a způsobil mnohočetné zlomeniny. Prvotní příčinou smrti bylo podle spisu udušení v důsledku vdechnutí krve. Po útoku Havel odešel, aniž se staral, zda zbitý žije.

Soud v úterý ukončil dokazování v celém případu a v listopadu zaznějí závěrečné řeči a padne rozsudek.

Reklama

Výběr článků

Načítám