Hlavní obsah

Na vrata Havlovy chalupy někdo nastříkal hanlivé nápisy

Právo, ČTK, Vladislav Prouza
Trutnov
Aktualizováno

Velký hanlivý nápis se objevil na vratech garáže někdejší chalupy Václava Havla na Hrádečku u Trutnova. Chalupa včetně okolních pozemků nyní patří Havlově dědičce Dagmar Havlové.

Foto: Policie ČR

Posprejovaná vrata chalupy.

Článek

„Ožrala, feťák, kurevník,” napsal sprejem neznámý vandal. Učinil tak v době někdy od středečního večera do čtvrtečního rána.

Případem se zabývá policie pro podezření z trestného činu poškození cizí věci. „Pachateli hrozí až roční vězení,“ uvedla policejní mluvčí Eva Prachařová.

Soud přiznal Dagmar Havlové čtyři miliony za lživý článek o milenci

Domácí
Foto: David Taneček, ČTK

Chalupa Václava Havla na Hrádečku na Trutnovsku (snímek ze 7. října 2019)

Ačkoliv nedošlo k žádné velké škodě, utrpěla pouze vrata, policii umožňuje postupovat tvrději skutečnost, že vandal použil sprej. „Pokud se týká sprejerství, není rozhodující výše škody, ale podstata vlastního protiprávního činu,“ vysvětlila Prachařová.

Lucie Potůčková, starostka Mladých Buků, v jejichž katastru se Havlovo někdejší sídlo nachází, považuje čin za hloupý projev chorobné mysli. „Jakmile jsem se to prostřednictvím místních novin dověděla, podala jsem trestní oznámení,“ uvedla Potůčková.

Hotelový resort

Média tento týden už jednou o Hrádečku hojně informovala, když psala, že vdova po prezidentovi Dagmar Havlová chce nedaleko chalupy postavit hotelový apartmánový resort.

„Stavět to, co paní Havlová, jež požádala o změnu územního plánu, údajně v okolí chalupy zamýšlí, je vzhledem k charakteru daného území zcela absurdní a nemožné,“ podotkla k tomu Potočková, podle níž se ale v tomto případě „dělá kauza z něčeho, co kauzou není”.

„Co následovalo, myslím zneuctění prezidentovy chalupy, bylo mnohem horší,” poznamenala.

Havlová chce na Hrádečku hotelový resort

Ekonomika

Starostka by si uměla představit v dnes opuštěné Havlově chalupě pietní místo s muzejní expozicí. Ta by mohla připomínat především Havlovu působnost na Trutnovsku, kde první český prezident našel druhý domov. „Líbilo by se nám, kdyby to místo opět ožilo. Z toho, co se stalo, jsme smutní,“ poznamenala Potůčková.

Bývalý prezident a dramatik Václav Havel zemřel na své chalupě na Hrádečku 18. prosince 2011 ve věku 75 let. Hrádeček nazval svým existenciálním domovem.

Chalupu koupil Václav Havel v druhé polovině 60. let, později tam vznikala Charta 77 či petice Několik vět. Havel na Hrádeček často jezdil i jako prezident, například v roce 1999 tam dorazil tehdejší generální tajemník OSN Kofi Annan.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám