Hlavní obsah

Někdejší člen policejní zásahové jednotky dostal podmínku

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

Ke dvěma rokům vězení s podmíněným odkladem na pět let odsoudil ve středu senát Krajského soudu v Hradci Králové bývalého příslušníka policejní zásahové jednotky 31letého Jiřího Jungmana z Trutnova. Podle rozsudku spáchal zločin ublížení na zdraví z omluvitelné pohnutky.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Odsouzený bývalý policista Jiří Jungman

Článek

Soud použil kvalifikace, platné od začátku letošního roku. Jungman v květnu 2008 při vzájemné potyčce zastřelil o dvanáct let staršího muže. Obžalovaný nebyl v době činu ve službě. Dvě hodiny po půlnoci kráčel z večírku, který trávil na bowlingu a pak v restauraci. V krvi měl 2,4 promile alkoholu a v ledvince u pasu svou soukromou pistoli značky Glock ráže 9 milimetrů.

Cestou zašel k plotu jedné zahrady, kam jej přilákal pobíhající pes. Svědci tvrdili, že rotvajlera skrz plot dráždil a tím způsobil jeho hlasitý štěkot, Jungman se bránil, že se zvíře snažil naopak uklidnit. Štěkot rozčílil majitele, který vyběhl z branky a došlo ke konfliktu.

Místo činu nebylo nijak osvětleno, sám jsem se přesvědčil, že svědek nemohl vidět vůbec nic.
Obhájce Josef Doležal

Jungman uvedl, že muž jej začal bez varování brutálně mlátit, on se cítil ohrožen na životě a nezbylo mu nic jiného, než tasit zbraň. Vystřelil třikrát, přičemž první ranou prostřelil protivníkovi nohu, druhá zasáhla jeho srdce a třetí usmrtila rotvajlera.

Jungmanův obhájce Josef Doležal v závěrečné řeči žádal soud, aby jeho mandanta zprostil viny. „Choval se adekvátně, reagoval na surový útok a až do prvního výstřelu nijak násilí neopětoval,“ řekl.

Zpochybnil také svědectví nevlastního syna zastřeleného muže, který událost sledoval z podkroví domu. „Místo činu nebylo nijak osvětleno, sám jsem se přesvědčil, že svědek nemohl vidět vůbec nic,“ prohlásil.

Vystřelil třikrát rychle za sebou a nedal tak poškozenému šanci, aby útok ukončil.
soudce

Soudci se přiklonili k obhajobě, avšak konstatovali, že Jungman, byť jednal v afektivním strachu, měl před použitím zbraně útočníka varovat.

„Neučinil to, vystřelil třikrát rychle za sebou a nedal tak poškozenému šanci, aby útok ukončil. Obžalovaný byl jako policista školený v zacházení se zbraní, takže musel vědět, co může střelbou způsobit,“ uvedl předseda senátu Miloslav Ježek.

Rozsudek není pravomocný. Jungman si ponechal lhůtu k vyjádření, státní zástupkyně Lenka Faltusová, která navrhovala nepodmíněný trest kolem pěti let, se okamžitě odvolala.

Reklama

Výběr článků

Načítám