Hlavní obsah

Nejvyšší státní zástupce chce vyšší trest pro Dalíka, podal dovolání

– Praha • Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal dovolání v neprospěch lobbisty Marka Dalíka k Nejvyššímu soudu. Informovala o tom v pátek Česká televize. Zeman chce pro něj vyšší trest. Dalík ve čtvrtek nastoupil do vězení, kde má být čtyři roky.

Příjezd Marka Dalíka do Vazební věznice Praha-Ruzyně. Archivní videoVideo: Novinky

 
Článek

K Nejvyššímu soudu podal dovolání po pravomocném rozsudku také lobbista, případ soud zatím neprojednával. Dalík od počátku vinu odmítá. [celá zpráva]

Dalík byl odsouzen ke čtyřletému nepodmíněnému trestu odnětí svobody a čtyřmiliónové pokutě za pokus o podvod. Měl se ho dopustit tím, že zástupcům rakouské zbrojovky Steyr tvrdil, že je schopen za 18 miliónů eur (půl miliardy korun) ovlivnit rozhodnutí vlády o nákupu obrněných transportérů pro českou armádu.

„Nejvyšší státní zástupce se s argumentací Vrchního soudu v Praze neztotožnil, když měl za to, že trest měl být obviněnému ukládán nikoli mimo (pod) stanovenou trestní sazbu, ale v jejím rámci,” uvedl pro ČTK mluvčí nejvyššího státního zastupitelství Petr Malý. Rozpětí pro daný paragraf činí pět až deset let.

Obhájce Marka Dalíka před Ruzyňskou věznicíVideo: Novinky

Lobbista nastoupil ve čtvrtek do pražské ruzyňské věznice. Dveře se za Dalíkem zavřely v 15.38. Přítomným novinářům, kterých před věznicí čekalo asi patnáct, lobbista na dotazy neodpovídal. [celá zpráva]

Spekulovalo se také o tom, že odsouzený do vězení nenastoupí, protože den předtím odletěl do ciziny. [celá zpráva]

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Pražský městský soud začal projednávat žalobu na bývalého lobbistu Marka Dalíka, který je obžalován z korupce při nákupu vojenských vozidel Pandur pro českou armádu.

Armáda na jaře 2009 rozhodla o nákupu 107 transportérů za 14,4 miliardy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám