Hlavní obsah

Nejvyšší soud zrušil trest muži, který zapálil dům se synem a tchyní

Právo, Petr Kozelka
Brno

Trest 12,5 roku vězení ve středu zrušil Nejvyšší soud (NS) Davidu Křížovi, který loni na jaře zapálil na Brněnsku dům, kde spal jeho syn a bývalá tchyně. Chlapce i ženu zachránil před takřka jistou smrtí odvážný soused, který je vynesl z plamenů. Případem se nyní bude muset zabývat znovu Vrchní soud v Olomouci.

Foto: Petr Kozelka, Právo

David Kříž chtěl pustit na svobodu, Nejvyšší soud mu ale nevyhověl.

Článek

„Podle názoru NS je třeba dokazování doplnit výslechem svědků a soudního znalce k rozsahu požáru, tedy zda mohl obžalovaný předpokládat hrozící následek,“ potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig.

K události došlo zřejmě pod vlivem vyhrocených vztahů v rodině. Muž v noci vtrhl do rodinného domku své bývalé ženy, kde se pohádal s patnáctiletým synem. Ten nakonec raději před otcem utekl a zburcoval na pomoc souseda. Otec mezitím dům zapálil, přestože v něm spal jeho syn a někdejší tchyně.

Zalarmovaný soused se zachoval jako hrdina a do domu vběhl nehledě na šlehající plameny. Nejprve vynesl jedenáctiletého chlapce, jenže mezitím babičku uvěznil požár v prvním patře domu. Soused proto přistavil žebřík a vyděšené ženě pomohl z ohnivého pekla uniknout přes balkon.

„Chtěl jsem svojí bývalé ženě způsobit založením požáru jen nějakou škodu, je mi to líto,“ pouze hlesl u soudu Kříž. Podle jeho obhájce existují pochybnosti o tom, zda lze skutečně čin kvalifikovat jako pokus vraždy.  

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám