Hlavní obsah

Nejvyšší soud snížil trest Tomáši Březinovi, pomohl rozkrýt lihovou mafii

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Pomohl rozkrýt působení tzv. lihové mafie, díky jeho pomoci už vyšetřovatelé stíhají desítky lidí a neváhal usvědčit ani vlastního bratra a další příbuzné. Tomáš Březina, bratr lihového bosse Radka Březiny, uspěl v úterý u Nejvyššího soudu (NS), který vyhověl jeho dovolání a také stížnosti ministra spravedlnosti Robert Pelikán, a snížil mu původně uložený šestiletý trest na 3,5 roku vězení.

Rozhovor s advokátem Tomáše BřezinyVideo: Petr Kozelka, Právo

 
Článek

Kauza, v níž jde o téměř šest miliard korun, hýbe českou justicí už několik let. Rozbít sofistikovaný systém obchodování s nezdaněným lihem pomohl i bratr hlavního organizátora Tomáš Březina. Vystupoval v pozici spolupracujícího obviněného, proto na něj při potrestání pohlížel soud mírněji než na ostatní obžalované. Březina dostal u krajského soudu čtyři roky, Vrchní soud mu ale trest zpřísnil na šest let. Podle senátu NS v čele s Ivo Kouřilem tím ale byl porušen zákon v Březinův neprospěch.

Na nesprávně určeném trestu se vzácně shodli ministr spravedlnosti zastoupený u soudu Nejvyšším státním zastupitelstvím i obhajoba. „Soud panu obviněnému nezákonně zpřísnil trest o dva roky. On přitom absolutním způsobem pomohl k objasnění věci,“ upozornil státní zástupce Pavel Jež.

Jediné, co se snažím dělat, je to napravit a odčinit, tedy spolupracovat s vyšetřovateli.
Tomáš Březina

„Je to zcela mimořádná trestní kauza a myslím, že nikdy v historii České republiky žádná podobná nebyla. Tomáš Březina je učebnicový příklad spolupracujícího obviněného a svým chováním dal najevo, že přešel na stranu zákona, kde pomáhá ve zhruba 30 trestních řízeních a počet osob, vzhledem k nimž představuje jeho výpověď klíčový důkaz, se pohybuje okolo sedmdesáti. Navíc přijal i trest znamenající ztrátu majetku ve výši několika desítek miliónů korun,“ upozornil Březinův advokát Pavel Fryšák.

Všeho prý lituje

Sám Březina si u soudu sypal popel na hlavu. „Každý den lituji toho, čemu jsem napomáhal. Poneseme si doživotní následky. Jediné, co se snažím dělat, je to napravit a odčinit, tedy spolupracovat s vyšetřovateli. Chtěl bych soud požádal, aby toto zohlednil,“ řekl soudcům Březina.

V případu s rekordní škodou na daních bylo obžalováno celkem osm mužů, sedm z nich tvořilo podle obžaloby organizovanou skupinu. Nejpřísnější trest dostal Radek Březina, má si odpykat 13 let. Další dílčí případy ještě soudy a vyšetřovatelé rozplétají.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáš Březina u soudu

Škoda na spotřební dani v kauze lihové mafie podle vrchního soudu činila 5,6 miliardy korun. Líh, který neprošel denaturací, ukrývali obchodníci v podzemních nádržích v areálu firmy Morávia-Chem, kterou skrytě vlastnil Radek Březina. Poté jej odváželi přímo odběratelům nebo do tajných skladů, spotřební daň neodváděli. Soud množství lihu vyčíslil na 20,8 miliónu litrů.

Soudy probíhají

NS se lihovou mafií zabývá postupně ve třech řízeních. Už v dubnu rozhodl, že olomoucká pobočka Krajského soudu v Ostravě musí znovu řešit část skutků, dříve označených za promlčené. Podle NS, který dal za pravdu dovolání nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, jde o předčasný závěr.

Dovolání žalobců nijak nezpochybňovalo pravomocný verdikt nad aktéry kauzy, týkalo se jen usnesení o zastavení stíhání v části skutků. Proti verdiktu a uloženým trestům ovšem podalo dovolání pět odsouzených. O dovoláních Radka Březiny, Lubomíra Kaláče, Radka Menšíka a Václava Davida už NS rozhodl, avšak zatím rozhodnutí nepředal krajskému soudu k doručení účastníkům řízení. Výsledek tak není známý.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám