Hlavní obsah

Nejvyšší soud potvrdil Pitrovi pětiletý trest

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání podnikatele Tomáše Pitra, a definitivně mu tak potvrdil pětiletý trest vězení za daňové delikty z roku 1994. Pitr je nyní na útěku.

Článek

Právu rozhodnutí NS potvrdil mluvčí soudu Petr Knötig, podle kterého NS rozhodl v neveřejném zasedání již 21. listopadu, verdikt však dosud nebyl zveřejněn, protože nemohl být doručen všem účastníkům řízení.

Pitr, který měl již loni nastoupit výkon pětiletého trestu, je totiž na útěku, Vratislav Romanovský, odsouzený k šesti letům vězení, se zdržuje v Austrálii. Ze čtveřice mužů, odsouzených za daňové podvody, je pouze Miroslav Provod ve vězení, kde si odpykává pětiletý trest, Milan Jungr dostal podmíněný dvouletý trest.

Podle Nejvyššího soudu bylo dovolání Pitra a dalších členů skupiny „zjevně neopodstatněné.“ Jejich volání po zrušení předloňského rozsudků Vrchního soudu v Praze a pražského Městského soudu a po novém projednání věci tedy vyznělo naprázdno a rozsudky platí. Pitr a jeho skupina byli odsouzeni za to, že pomocí fiktivních faktur vymáhali od finančních úřadů vrácení daní. V pěti případech se jim to podařilo a státu tak způsobili škodu ve výši 51 milionů korun.

Na Pitra a Romanovského je vydán mezinárodní zatykač

NS odmítl dovolání poprvé na začátku prosince, Pitr požadoval nový proces v případu 13 let starých daňových deliktů.

Pitr uprchl loni v červnu, předtím převzal soudní výzvu, aby se dostavil do vězení k nástupu trestu. Zároveň však požádal o odklad ze zdravotních důvodů. Poté zmizel, policie po něm marně pátrá, je možné, že se skrývá v Rakousku. Na něj i na Romanovského, který utekl do Austrálie, soudy před časem vydaly mezinárodní zatykač.

Romanovský loni poslal soudu z Austrálie dopis, ve kterém tvrdil, že ho k protinožcům uklidili Pitrovi lidé a svůj podíl viny odmítl. Sám se prohlásil za oběť kauzy, která má údajně politické pozadí.

Podnikatel nedávno vzkázal, že zpět do Česka zamíří ze své vlastní vůle pouze tehdy, když bude obnoven jeho případ.

Reklama

Související témata:

Související články

Po Pitrovi začne pátrat už i Interpol

Pražský městský soud vydal evropský i mezinárodní zatykač na Tomáše Pitra. Podnikatel odsouzený k pětiletému trestu si v pondělí vyzvedl na poště výzvu soudce...

Pitr přišel definitivně o kauci 15 miliónů

Odsouzený podnikatel Tomáš Pitr, který před třemi měsíci nenastoupil do vězení a dodnes se ukrývá na neznámém místě, přišel s definitivní platností o svou...

Výběr článků

Načítám