Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání vraha Lubiny

– BRNO
Právo, rav

Recidivista David Lubina neuspěl ani ve své poslední zákonné snaze o zmírnění trestu za předloňské zastřelení střihače televize Nova Michala Velíška. Nejvyšší soud v Brně totiž podle informací Práva odmítl 6. června Lubinovo dovolání, v němž odsouzený požadoval, aby o případu znovu rozhodl pražský vrchní soud. Ten poslal "vraha z leknutí", jak se sám Lubina nazval, na čtvrtstoletí za mříže.

Článek

"Dovolání odsouzeného bylo odmítnuto," řekl zdroj Práva z Nejvyššího soudu, který si nepřál být jmenován. Důvody odmítnutí ani další bližší informace o rozhodnutí soudu nejsou známy, protože usnesení ještě neobdrželi účastníci řízení.

Lubina chtěl, aby vrchní odvolací senát znovu z podnětu Nejvyššího soudu věc přezkoumal a trest zmírnil. To se však nestane a trest na 25 let vězení je tedy již nezvratný.

"Nesouhlasíme s právní kvalifikací, kterou vrchní soud použil. Domníváme se, že šlo o prostou vraždu v prvním, mírnějším odstavci trestního zákona, a nikoli o usmrcení kvůli zakrytí jiného trestného činu. S tím souvisí i otázka trestu, požadujeme samozřejmě nižší," řekl Právu po podání dovolání Lubinův obhájce Martin Korbař.

Lubinovi hrozilo i doživotí

Lubina byl odsouzen v druhém odstavci, kde mu hrozilo až doživotí. Žalobkyně dokonce takový trest požadovala, ale uspěla jen částečně, když vrchní soud zpřísnil původní verdikt z 23 na 25 let, což je druhý nejpřísnější trest, jaký je možné v Česku uložit.

Odsouzený ale požadoval, aby soud jeho jednání překvalifikoval jako vraždu v prvním odstavci, kde by Lubinovi hrozilo vězení v rozmezí "pouze" od deseti do patnácti let.

Lubina, posilněný několika pivy, obtěžoval předloni 13. září v parku na Karlově náměstí v centru Prahy mladou ženu a ohrožoval ji pistolí. Všiml si toho Velíšek, když se ženy chtěl zastat a zeptal se jen, co se děje, útočník po něm dvakrát vystřelil. Velíšek, který byl tehdy na procházce s roční dcerou v kočárku, útok nepřežil.

Pachatel se k činu přiznal, dodnes ale tvrdí, že nechtěl vraždit.

Reklama

Související témata:

Související články

Lubina byl obviněn z přepadení banky

David Lubina, který je stíhán za vraždu zaměstnance TV Nova Zdeňka Velíška, je nově obviněn i z loupežného přepadení banky. Peněžní ústav v Praze 6...

Výběr článků

Načítám