Hlavní obsah

Nejvyšší soud odmítl dovolání Ďurička, trest za vraždu platí

Brno

Nejvyšší soud (NS) odmítl dovolání pražského hoteliéra Bohumíra Ďurička, který byl za vraždu Václava Kočky mladšího odsouzen k 12,5 roku vězení. Bez dalších podrobností to ve středu potvrdil mluvčí NS Petr Knötig. Trest tak definitivně platí. Ďuričkovi zbývá možnost podat ústavní stížnost.

Foto: Archiv, Právo

Bohumír Ďuričko u soudu

Článek

Ďuričkův obhájce v dovolání navrhoval Nejvyššímu soudu, aby zrušil rozhodnutí Vrchního soudu i Městského soudu v Praze a nařídil prvoinstančnímu senátu případ znovu projednat. Argumentace dovolání se točila kolem nutné obrany. Ďuričko tvrdil, že střelbou pouze odvracel útok.

Právní zástupce pozůstalých po Kočkovi Josef Lžičař už v úterý řekl, že by jej jakékoliv jiné rozhodnutí Nejvyššího soudu překvapilo. Zároveň poukázal na to, že v dovolacím řízení před NS již pozůstalí nemají práva účastníků řízení.

Tragická událost se stala předloni v říjnu v pražské restauraci Monarch po křtu a autogramiádě knihy předsedy ČSSD Jiřího Paroubka. Ďuričko a Kočka mladší se tehdy dostali do roztržky, při které Kočka mladší podle pravomocného verdiktu hoteliéra nejméně jednou udeřil do obličeje.

Ďuričko pak podle soudů vytáhl od pasu zbraň, namířil na svého protivníka a v úmyslu jej připravit o život na něho třikrát vystřelil z bezprostřední vzdálenosti. Každý z výstřelů byl smrtelný.

Soudy Ďurička poslaly do nejpřísnějšího typu vězení - do věznice se zvýšenou ostrahou. Nejbližším příbuzným zastřeleného muže má podle pravomocného rozsudku zaplatit odškodné.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám