Hlavní obsah

Nejvyšší soud nařídil obnovu řízení v kauze daňového podvodu Pitra a Provoda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nejvyšší soud (NS) dal Tomáši Pitrovi a Miroslavu Provodovi novou šanci na obnovu řízení v kauze údajného daňového podvodu. Návrhem na obnovu se musí znovu zabývat Městský soud v Praze.

Článek

Nejvyšší soud ve středu takto rozhodl na základě stížnosti pro porušení zákona, kterou podala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová. "Byl porušen zákon v neprospěch odsouzených," uvedl předseda senátu Jiří Pácal.

Verdikt zatím nemá vliv na pravomocné tresty. Městský soud však musí pečlivěji zvážit údajné nové důkazy v Pitrův a Provodův prospěch a znovu rozhodnout o případné obnově.

Pitr se skrývá od roku 2007

Pražský vrchní soud Pitrovi a Provodovi uložil za daňové delikty z roku 1994 pětileté vězení. Pitr je na útěku, Provod si část trestu odpykal a letos byl předčasně propuštěn na svobodu. Všechny žádosti o obnovu řízení soudy zamítly. Pitr stále tvrdí, že se podvod nestal a že důkazy leží na příslušném finančním úřadě.

Pitrovu ústavní stížnost loni odmítl také Ústavní soud, který nezjistil v procesu žádné porušení základních práv. Vlivný podnikatel, o němž se hovořilo jako o jednom z nejbohatších lidí v zemi, se od roku 2007 zřejmě skrývá v zahraničí. Je na něj vydán tuzemský, evropský a mezinárodní zatykač.

Dostanou prostor pro nové důkazy

Obžaloba vinila skupinu kolem Pitra z toho, že pomocí fiktivních faktur vymáhala po finančních úřadech vrácení daní. Ze šesti případů se jim to údajně podařilo pětkrát. Státu způsobili škodu asi 51 miliónů korun. Nyní obžalovaní dostanou příležitost uplatnit nové důkazy.

Podle advokátů obou mužů soudy při rozhodování o obnově řízení nepostupovaly důsledně a spravedlivě. "O věci bylo rozhodnuto předem. Kdyby byl podán jakýkoliv návrh, byl by zamítnut," uvedl ve středu advokát Josef Lžičař. "Soudy se urputně držely důkazů z původního řízení, z toho pramenila nechuť zabývat se novými důkazy," doplnil jeho kolega Jan Křivánek.

Naopak státní zástupce se s ministerskou stížností neztotožnil. Pitr pode něj nikdy uspokojivým způsobem nevysvětlil, proč všechny důkazy a argumenty nezazněly už v původním řízení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám