Hlavní obsah

Nejvyšší soud dovolil návrat českých vězňů z Thajska

Novinky, ČTK, Ivana Cihlářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Dva Češi odsouzení v Thajsku za pašování drog k padesátiletému žaláři jsou opět o krok blíž k návratu do Česka. Nejvyšší soud v Brně totiž ve čtvrtek uznal thajské rozsudky, čímž umožnil jejich vydání. Z české strany to byla poslední překážka, která transportu vězňů stála v cestě.

Foto: Vlaďka Horáčková

Betlém Horní Lideč

Článek

Soud tak dnes vynesl precedentní rozhodnutí, že česko-thajskou smlouvu o vzájemném předávání vězňů lze používat. Thajské vysoké tresty za drogy totiž nejsou v souladu s českým právním řádem.

Konečné rozhodnutí však zůstává na thajské straně. Prostřednictvím ministerstva zahraničí nyní bude spis odeslán do Thajska, kde o vydání obou Čechů rozhodne tranferová komise, která zasedá jednou za čtvrt roku. "Jakmile obdržíme rozhodnutí Nejvyššího soudu, tak se v nejbližší době obrátíme na thajskou stranu a požádáme je, aby odsouzené předali k výkonu trestu do České republiky," řekla dnes mluvčí ministerstva spravedlnosti Iva Chaloupková.

Češi se vězení nevyhnou

Thajské úřady původně odsoudily 33letého Radka Hanynkovicse i 26letého Emila Novotného před téměř osmi lety k padesátiletému vězení. Hanykovicsovi později amnestie snížila trest na polovinu, Novotnému pak na čtyřicet dva a půl roku.

Návrat obou Čechů však neznamená, že budou propuštěni na svobodu. Podle česko-thajské dohody totiž mohou být propuštěni až po odpykání dvou třetin trestu. Z českého vězení by se mohli dostat dříve díky prezidentské amnestii či na základě jeho milosti. Předpokládá se však, že Thajsko bude pečlivě sledovat, zda oba odsouzení nedostanou okamžitě po návratu milost, což by značně ochladilo vztahy obou zemí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám