Hlavní obsah

Největší zloději aut v historii: V Praze měli ukrást až tisíc vozů

Právo, Stáňa Seďová
Praha

Takzvaně z prostředí dostali kriminalisté v Praze IV informace o dvojici mužů, kteří ukradli v tomto revíru už 1000 aut. Celý vůz dokázali do posledního šroubku rozebrat za tři hodiny. SPZky házeli do Vltavy, odkud je po půlročním sledování gangu vylovili policejní potápěči. Odvezli každé auto díky zásuvce přezdívané snickers, volně dostupné na internetu.

Největší zloději aut v historii měli ukrást až tisícovku vozůVideo: PČR

 
Článek

„Toto je největší objasněný případ za poslední desetiletí. Zatím ovšem byli muži ve věku 31 a 34 let obviněni z krádeže 21 vozidel se škodou osm let. My pokračujeme ve vyšetřování, protože víme, že odcizených aut bylo mnohem víc, odhadem se dá říct, že další stovky,“ prozradil kriminalista z Prahy IV. zaměřující se na kriminalitu aut, Ladislav Siebert.

Foto: Policie ČR

Vybavení zlodějů aut

Pachatelé, kteří oba žili ještě u rodičů, a pouze jeden z nich měl kriminální minulost, byli podle vyšetřovatelů extrémně důslední a opatrní.

Foto: Policie ČR

Nalezené peníze a socha

„Oba znali podrobně práci policistů, na kterou se doptali svých kolegů zlodějů. Věděli přesně, na co si dát pozor. Dostat se na ně, bylo prakticky nemožné,“ řekl vyšetřující kriminalista a popsal jejich standardní postup.

„Nejprve si auto vytipovali buď v Praze 4, nebo 10, pak si zajeli pro náčiní, případně si nahráli správný software do diagnostické zásuvky přezdívané snickers, kterou běžně používají pouze ve značkových servisech,“ popsal kriminalista. Tato zařízení připomínají vzhledem o něco větší flash disky a jsou dostupné běžně na internetu.

Za auto 50 tisíc

Přestože s touto krabičkou je možné bez větších problém odvézt téměř každé auto, nikdo proti jejich prodeji nedokáže zakročit.

Foto: Policie ČR

Nalezené peníze a socha

„Vybaveni se vrátili na místo a dostali se do auta. Díky této krabičce odblokovali řídící jednotky, nastartovali a odvezli vůz na nějaké místo, kde ho zanechali. V průměru jim krádež zabrala pouhé dvě minuty. Pak si auto hlídali, zda si ho nepřijede vyzvednout služba podle vyhledávacího systému a když ne, odvezli ho do jedné ze dvou dílen. Tam dokázali vůz za neuvěřitelné tři hodiny kompletně rozebrat do posledního šroubku. Rozřezali skelet vozu, ten odvezli do kovošrotu a na náhradní díly měli odběratele. Za jeden vůz dostávali 50 tisíc korun,“ dodal Siebert.

Pachatelé, u nichž policisté při razii našli tři částečně rozšroubovaná auta v jedné dílně a v druhé pěstírnu konopí s 98 rostlinami, se zaměřovali především na volkswageny a škodovky.

Foto: Policie ČR

Kriminalisté našli dokonce i pěstírnu

Z obavy, že by policie provedla domovní prohlídky i u jejich rodičů, kde dosud žili, s kriminalisty plně spolupracovali a všechny své postupy a fígle jim prozradili. I když policisté pachatelům dokáží další stovky ukradených aut, vzhledem k tomu, jak s nimi zloději nakládali, nemohou okradení v návrat svých vozů příliš doufat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám